HRS: Zašto nije podignuta kaznena prijava za nezapamćen korupcijski skandal u ŽZH?

Afera fiktivnog propisivanja lijekova u Županiji Zapadnohercegovačkoj isplivala je krajem veljače ove godine.

Suradnik Doma Zdravlja Posušje je preko informatičkog sustava propisivao fiktivne lijekove te tako oštetio Zavod zdravstvenog osiguranja ŽZH za iznos koji još nije službeno utvrđen. Hrvatska republikanska stranka je tada tvrdila da je riječ o iznosu od 300.000 KM.

Šest mjeseci nakon razotkrivanja slučaja, kazneni postupak i dalje nije pokrenut, a iz Gradskog odbora HRS-a Široki Brijeg uputili su tim povodom priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Ovo priopćenje pišemo zbog svih onih napaćenih, prevarenih, poniženih i obespravljenih građana kojima je u vrijeme pandemije u vremenu od 1. kolovoza 2020. godine do 10. ožujka 2021. godine korupcijom u javnim ustanovama ukradeno preko 300.000 KM koje su im bile namijenjene za liječenje.
Ne bi, naime, bilo iznenađenje da se to nije dogodilo unutar zdravstvenog sustava Županije Zapadnohercegovačke, jer takvih slučajeva u BiH ima ”na lopate”.

Uvjereni kako korupcija pojedince neće pretvoriti u ”slijepce” pored zdravih očiju i dovoljno informacija i nepobitnih materijalnih dokaza koje smo dostavili prilikom davanja iskaza mjerodavnim tijelima kako bi sankcioniralo počinitelje. Međutim, čini nam se kako visokopozicionirani dužnosnici u županiji koriste sve instrumente u rukama kako bi se zataškala ova velika korupcijska afera.

Premda vjerujemo u nepristranost mjerodavnih tijela, obzirom kako je prošlo dovoljno vremena (šest mjeseci od prijave i gotovo dvije godine od počinjenja kaznenog djela), još uvijek nije pokrenut kazneni postupak, pitamo se zbog čega?

  ŽZH: Započinje sistematski pregled učenika 5. i 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole

Od Tužiteljstva ŽZH smo dobili odgovor kako ”…Tužiteljstvo u suradnji s ovlaštenim službenim osobama MUP-a ŽZH kontinuirano radi na predmetu provodeći istražne radnje u cilju donošenja tužiteljske odluke, da je u predmetu do sada prikupljena obimna potrebna materijalna dokumentacija, provedeno saslušanje određenog broja svjedoka, te je u tijeku saslušanje većeg broja relevantnih svjedoka, nakon čega će uslijediti potrebna vještačenja, te prikupljanje i drugih dokaza za koje postupajući tužitelj ocijeni da su potrebni za donošenje konačne tužiteljske odluke”.

HRS unatoč sporosti i tromosti sustava koji, očito je, pokušava anulirati ovaj skandal, neće odustati i poduzet će sve korake u skladu s svojim mogućnostima kako bi se zadovoljila pravda, bez obzira na posljedice za neodgovorne pojedince koji su nezakonito došli do velike materijalne koristi.

Za svaku pljačku vezanu za županijsku (našu) netko mora odgovarati.

Smatramo kako je jedan mladi liječnik (podaci predati Tužiteljstvu) sigurno imao suradnike koji su mu omogućili nesvakidašnju krađu prilikom dežura u Domu zdravlja u Posušju.

Za navedeno kazneno djelo nije odgovarao jer su sve zataškali visokopozicionirani članovi HDZ-a ŽZH koji su bili upoznati s nezapamćenom aferom na ovim prostorima.

Ukoliko se ovoj korupciji i kriminalu ne stane na kraj, u kojoj je bahatost bogatih u sprezi s političkim moćnima pokazala svoje pravo lice što se više ne može skriti, HRS će prijaviti pojedince, koji su, očito zlorabili svoj položaj, šutnjom i pokušajem prikrivanja, a o čemu postoje dokazi.

  Sattler: BiH će postat članica Europske unije

HRS se bori i nastavit će se boriti protiv korupcije i nepotizma koja izjeda Županiju Zapadnohercegovačku, stoji u priopćenju Republikanaca.

Post HRS: Zašto nije podignuta kaznena prijava za nezapamćen korupcijski skandal u ŽZH? je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi