back to top

Hodočasnička staza „Camino Međugorje” predstavljena na promotivnoj konferenciji

I kada se izgubimo po putu, Camino nas uči kako je moguće pronaći pravu stazu

U samom središtu Međugorja, u dvorani Ivana Pavla II., u prostoru župe sv. Jakova, održana je konferencija za medije u povodu najave otvaranja hodočasničke staze „Camino Međugorje“ od 12. – 14. travnja 2024. godine, a čiji je organizator „Bratovština sv. Jakova“, Bosna i Hercegovina.

Ova nova dionica je dio europske mreže Puteva sv. Jakova koji vode prema krajnjem cilju – svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli. On se sastoji od čitave mreže hodočasničkih puteva diljem Europe koji se spajaju i vode prema grobu sv. Jakova u Santiago de Compostelu (španjolska Galicija) te je ove godine Camino prešlo 460.000 ljudi.

Najizazovnije od svega je bilo realizirati ovako višeslojan projekt, u kratkom vremenu koje smo si zadali. Otkada smo dobili prva sredstva prošlo je samo tri mjeseca, ali smo ponosni na rad i nadamo se da ćete i vi biti ponosni“, kazala nam je predsjednica Udruge i voditeljica projekta Camino Međugorje – gospođa Ivana Erić Silvestro.

Ivana je i sama ovaj put prešla čak pet puta te svjedoči kako ju je to iskustvo promijenilo na više načina. Valja spomenuti kako je Udruga osnovana u listopadu 2022. godine.

Potpredsjednica Udruge gospođa. Luca Bajkuša upoznala je nazočne s rutom Camino Međugorje, koja kreće u petak 12. travnja iz Međugorja prema Ljubuškom. U svom izlaganju potpredsjednica Udruge osvrnula se na samu dionicu koju će hodočasnici preći tijekom tri dana, znamenitosti koje će moći vidjeti putem do odredišta i zaključila kako će sudionici biti oduševljeni Caminom Međugorje zbog bogatstva sadržaje koje pruža.

Aktivni član Udruge, gospodin Srećko Mikulić na konferenciji je predstavio turistički i kulturni kapacitet Hercegovine te kulturnu baštinu. Istaknuo je kako kulturne rute mogu doprinijeti lokalnom i regionalnom razvoju određenih područja.

Hrvatska zastupnica u europskom parlamentu gospođa Željana Zovko se aktivno bavi ovom tematikom i zalaže za uključivanje i prepoznatljivost Hrvatske i Bosne i Hercegovine na ovom području. Povodom konferencije u Međugorju videom se obratila prisutnima na konferenciji.

Ova nova ruta je žila kucavica koja povezuje naše duše i naše bogato kulturno nasljeđe“, istaknula je Zovko.

Riječi podrške organizatorima sa željama za uspjeh, uz gospođu Zovko, koje je nedavno u Bruxellesu organizirala konferenciju na kojoj su predstavljene mreže hodočasničkih puteva Camino u Hrvatskoj i BiH, nazočnima su se također obratili gospodin Vedran Pražen, tajnik Bratovštine SV. Jakova – Samobor i gospodin Ildefons de la Campa, predsjednik Europske federacije puteva sv. Jakova.

Na konferenciji, čija je moderatorica bila gospođa Jasna Ćorić, nazočni novinari mogli su postaviti pitanja u završnom dijelu današnjeg druženja s promotorima Camina Međugorje.

Camino Međugorje podržava Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko – neretvanske županije, Općina Grude i donatori iz Općine Čitluk.

Ovim putem valja spomenuti i Dubrovački Camino koji bi će se otvoriti sredinom svibnja i krenuti od samostana svetog Jakova u Dubrovniku pa do crkve svetog Jakova u Međugorju.

The post Hodočasnička staza „Camino Međugorje” predstavljena na promotivnoj konferenciji appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Popularno danas