Hoće li papa posjetiti Hercegovinu?

S vama smo, i bit ćemo sve više s vama – zavapio je papa Ivan Pavao II. uzdignuta pogleda prema Bosni i Hercegovini ratne 1994. godine. Očevici okupljeni na misi u Castel Gandolfu kažu da je to bio najdirljiviji vapaj koji je papa ikad izgovorio. A dogodio se nakon što mu je onemogućen posjet tada opkoljenom Sarajevu.

Piše: Miroslav Vasilj

Skoro 30 godina kasnije jedan drugi papa – papa Franjo je u ovom Velikom tjednu pozvan da posjeti Hercegovinu, točnije Mostar. Taj poziv upućen je u manje dramatičnim okolnostima, ali opet od strane zemlje opterećenom mržnjom, podjelama i pokušajima da se onaj malobrojniji uništi. Poziv je stigao od predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto prigodom posjeta Vatikanu i razgovora sa Svetim Ocem.

I zaista zašto niti jedan papa nikada nije posjetio Hercegovinu? Inače, Ivan Pavao II. je dva puta bio u Bosni. Jednom u Sarajevu i jednom u Banjoj Luci. A papa Franjo je posjetio Sarajevo. Zanimljiv je taj podatak s obzirom da većina katolika u BiH živi upravo u humskoj zemlji, a da su katolici u Bosni na područjima koje je kontrolirala Vojska RS-a i Armija BiH doživjeli gotovo potpuno uništenje.

Bolji poznavatelji prilika u Crkvi bi rekli da je nekoliko osnovnih razloga zašto niti jedan papa od samostalnosti nije posjetio Hercegovinu. Prvi je fenomen Međugorja. Papa ne može doći u Mostar, a ne posjetiti Međugorje. Tim činom bi zapravo poslao poruku da to svetište neće biti priznato. Opet s druge strane samim posjetom Međugorju bi poslao simboličnu poruku priznanja marijanskog svetišta. Dok god ne dođe do službene odluke vezane za ukazanja u Međugorju teško je očekivati posjet bilo kojeg pape.

Drugi razlog koji je što se tiče pape Franje iznimno bitan je da on pohodi katolike na periferiji. Tamo gdje su manjina. Između ostaloga zato je posjetio Sarajevo, a ne Mostar. Treći razlog je sličan ohrabrenje katolicima u Vrhbosanskoj i Banjalučkoj biskupiji da unatoč svim poteškoćama opstanu na svojim ognjištima. Četvrti razlog je što je papa i šef države Vatikana pa onda osim kao vjerski poglavar i kao državnik posjećuje najčešće glavni grad zemlje u koju dolazi.

I peti razlog što se tiče pape Franje je da je već jednom bio u Bosni i Hercegovini pa bi bilo teško očekivati da će s obzirom na godine i narušeno zdravlje još jednom pohoditi ovu zemlju dok u nekim drugim državama, a koje želi posjetiti nije bio niti jednom.

Eto to su razlozi zašto papa Franjo – Sveti Otac – Rimski prvosvećenik – Pontifex romanus – biskup grada Rima – Kristov namjesnik na zemlji – Petrov Nasljednik najvjerojatnije neće posjetiti Hercegovinu. No kod oca Jorgea kako ga jednostavno zovu stanovnici njegovog Buenos Airesa nikad se ne zna. I tko zna možda nas upravo iznenadi nekim svojim nenadanim posjetom!

Večernji list

Objava Hoće li papa posjetiti Hercegovinu? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas