back to top

Hoće li nam nakon tople zime stići još toplije ljeto?

BiH je doživjela jednu od najtoplijih zima otkad postoje mjerenja, a tjednima se temperature penju dobro iznad 15°C.

Zasad još nema detaljnijih prognoza bh. meteorologa za nadolazeće proljeće i ljeto, no zato strah od visokih temperatura postoji u Srbiji.

Ubrzanje klimatskih promjena

”Od pet najtoplijih godina imamo četiri nakon 2018. godine. To nam govori da dolazi do ubrzanja klimatskih promjena, odnosno sve viših temperatura. Ova zima bila je topla i najtoplija u Srbiji za 3,9 stupnjeva od normale, a u Beogradu čak 4,5 stupnjeva toplije.

Ako pogledate ljestvicu do 2007. godine, najtoplija zima bila je upravo te godine, u ljeto 2007. godine, kada smo imali temperaturne rekorde i kada je u Smederevskoj Palanci zabilježena temperatura od 44,9 stupnjeva.

Nakon toga uslijedila su još četiri topla ljeta, 2018., 2019., 2022. i najtoplije 2023. godine”, objasnio je zamjenik ravnatelja srpskog RHMZ-a Goran Pejanović.

Fenomen El Nino

Ove godine vlada i fenomen El Niño koji pridonosi visokim godišnjim temperaturama.

Zamjenik ravnatelja tako za Srbiju najavljuje kako bi temperatura u 2024. ljeti mogla odstupati do 2 stupnja Celzijusa iznad prosjeka.

”Ono čega se najviše plašimo je broj tropskih dana, kada maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva, što jako otežava život i ljudima i životinjama i drugim bićima.

Treba očekivati ​​da će polovica ljeta biti s maksimalnom temperaturom većom od 30 stupnjeva”, dodao je.

Pejanović upozorava kako će visoke temperature izrazito loše utjecati na građane jer se neće moći naspavati, a posebnu će brigu o zdravlju morati voditi ugrožene skupine građana.

Osim smanjenja emisija plinova, Pejačević smatra kako se novoj situaciji treba i prilagoditi.

Objava Hoće li nam nakon tople zime stići još toplije ljeto? pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas