Hoće li Blidinje biti opomena vlasti?

U Parku prirode Blidinje i dalje gori. Opožareno je više od 250 hektara borove šume. Vijeće ministara BiH traži međunarodnu podršku u gašenju požara.

U Parku prirode Blidinje i dalje traje požar. Već 11 dan vatrogasci se bore s vatrenom stihijom koja je do sada uništila preko 250 hektara borove šume. Vijeće ministara na izvanrednoj sjednici donijelo je odluku o traženju međunarodne pomoći. No, nakon velike štete prouzrokovane požarom, postavlja se pitanje je li takva odluka donesena prekasno?

“Mogla je možda i malo ranije. Međutim, drago nam je da je donesena i naravno je da će imati nekog utjecaja na sve ove požare koji nas okružuju. Konkretno, ovdje u Posušju, gore u Sutjesci, imamo svi velikih problema s požarima”, kaže načelnik Posušja Ante Begić (HDZ BiH), prenosi federalana.

Direktor Uprave civilne zaštite ZHK-a Drago Martinović podsjeća kako su sve vrijeme bili u kontaktu s Miinstarstvom… Iako je situacija na požarištu danas znatno bolja, poručili su iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitno da se stanje na nepristupačnom terenu planine Čvrsnice zbog jakog vjetra mijenja iz sata u sat.

“Prevelika je suša, prevelike su temperature, ljudi su nam na izmaku snaga, I opremu koju smo imali – dosta smo uništili. Stalno nam se događa probijanje linija. I tako – iz dana u dan”, govori Ante Mihalj, predsjednik DVD-a Rakitno. Na terenu su danima brojne vatrogasne snage iz cijele BiH, ali i Hrvatske. Osim pomoći zračnih snaga, vatrogascima pomažu mnogi volonteri, planinari, šumari, ribolovci, ali i gorska služba spašavanja, koja se brine o logistici.

  Najviše glasača za glasovanje poštom prijavilo se 2018., a najmanje 2004.

“Prisutnošću tu, samom logistikom, kartografskim prikazima znamo točan položaj požara, znamo liniju koju branimo i na taj način doprinosimo cijeloj ovoj situaciji gašenja požara”, objašnjava Milan Jukić, pročelnik HGSS-a Posušje.

Na Blidinju je u vatrenoj stihiji nestalo više od 250 hektara borove šume. A u BiH, kao i svake godine, brojni požari stvaraju neprocjenjivu ekološku štetu. Hoće li Blidinje biti opomena vlasti da ranije donosi važne odluke koje će to sprečavati? Odgovor ćemo doznati u danima koji slijede. No, jedno je sigurno – da će se štete tek zbrajati kako u Parku prirode Blidinje tako i na ostalim opožarenim područjima Bosne i Hercegovine.

bljesak.info

Objava Hoće li Blidinje biti opomena vlasti? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru