More
  VijestiKulturaHNK počeo s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa SARTR-om

  HNK počeo s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa SARTR-om

  Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru započelo je s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), u suradnji s austrijskom redateljicom Sabine Mitterecker.

  Riječ je o predstavi “Anđeo uništenja” prema tekstu austrijske nobelovke Elfride Jelinek, koja će prvi put biti predstavljena bosanskohercegovačkoj publici u veljači iduće godine, priopćili su iz HNK Mostar. 

  U predstavi će igrati Jelena Kordić Kuret i Dražen Pavlović iz HNK Mostar te Džana Džanić, Selma Alispahić i Sead Pandur iz SARTR-a.

  Elfride Jelinek u svojoj drami provocira tezom da su ljudi masovno ubijali druge u dionizijskom zanosu te da je holokaust bio i orgija smrti. Strašni događaj iz austrijske povijesti na koji se Jelinek referira u svome djelu poznat je kao Masakr u Rechnitzu: na zabavi u austrijskom dvorcu barunice Margit von Battyány-Thyssen gosti su nakon svadbe odlučili pogubiti 180 mađarskih Židova, koji su tu bili na prisilnom radu.

  U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima, tragovi zločina su uklonjeni, masovne grobnice nikada nisu pronađene. Protiv te šutnje ustaje Elfride Jelinek u ovom komadu, šutnje koje izjeda tkivo nacije i koje nikakvo dobro ne može donijeti. Jelinek inzistira na razgovoru, na tome da o vlastitim zločinima moramo govoriti kako bismo se jednog dana mogli pomiriti sa samima sobom i svojom prošlošću.

  Komad je dobio nekoliko kazališnih nagrada za najbolji tekst, a praizveden je u münchenskom Komornom teatru.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img