More
  VijestiKulturaHNK Mostar radi na predstavi o ubijenoj viteškoj djeci

  HNK Mostar radi na predstavi o ubijenoj viteškoj djeci

  U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru već dulje od mjesec dana traje priprema nove predstave radnoga naziva „Kroz proces 10-6-1993“.

  Predstava je inspirirana događajem koji se 10. lipnja 1993. godine dogodio u Vitezu, na jednom malom dječjem igralištu, prostoru između obiteljskih kuća na kojem su se igrala djeca.

  Bilo je primirje između zaraćenih strana, nije se pucalo. U jeku dječje igre na to je mjesto pala granata ispaljena s položaja Armije RBiH. Osmero djece je poginulo. Za taj zločin nitko nije odgovarao, priopćeno je iz HNK Mostar.

  Autorica i redateljica predstave je Marina Petković Liker, mostarskoj publici poznata po predstavi „Gnijezdo“, postavljenoj u HNK Mostar 2018. godine, a koja je među ostalim nagradama, osvojila i dva Grand Prixa: u Sarajevu na festivalu „Dani Jurislava Korenića“ Kamernog teatra 55 i Banja Luci na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 11, gdje je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu.

  „Ma koliko nevidljive i zaboravljene u javnosti, tragedije ostaju zapisane duboko u kolektivnoj svijesti i generacijama titraju, utječu, oblikuju svakodnevicu ne samo obitelji žrtava nego i svih nas. Kada bi se moglo pogledati događaju u oči, kada bi se moglo dopustiti da se sve priče ispričaju i sve žrtve pokopaju, a svi počinitelji kazne, možda bi se prekinula nit konstantnog ratnog titranja, možda bi se izliječile bolne pukotine koje su nastale u srcima ljudi i između njih“, kaže redateljica Marina Petković Liker.

  Pored glumaca HNK Mostar Roberta Pehara, Jelene Kordić Kuret, Ivana Skoke, Nikoline Marić, Mire Barnjaka i Ive Krešića, u predstavi igraju i Iva Šimić, Ana Franjčević, Ana Ljubić, Mario Knezović i Mirela Mijačank Kordić.

  Paralelno s nastankom predstave HNK Mostar producira i dokumentarni film o ubijenoj viteškoj djeci i njihovim obiteljima. U prošloj i ovoj godini, već su obavljena višekratna snimanja u Vitezu.

  Dio video materijala iz filma koristit će se u predstavi, a neki elementi predstave ugradit će se u sam film.

  Uz Marinu Petković Liker kao redateljicu dokumentarnog filma, u produkciji, među ostalom ekipom, sudjeluju snimatelji Nives Milješić i Jasenko Rasol, dok je za zvuk u filmu i predstavi zadužen Luka Gamulin.

  Pored kazališne predstave i dokumentarnog filma, HNK Mostar će s ekipom iz predstave i filma producirati i radio dramu na istu temu.

  Predstavu će mostarska publika moći pogledati na daskama HNK Mostar 8., 9., 10. i 12. srpnja 2021. godine. Završetak produkcije radio drame i dokumentarnog filma planiran je u prvoj polovici sljedeće godine.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img