back to top

Hitno upozorenje BH Pošte: Ne nasjedajte na lažne SMS poruke

Javno poduzeće BH Pošta Sarajevo uputilo je hitno upozorenje javnosti da pripazi s davanjem osobnih podataka putem lažnih SMS poruka u ime tog javnog poduzeća. Građanima su jutros pristigle SMS poruke u kojima BH Pošta traži dodatne informacije kako bi određena pošiljka bila dostavljena, što je zapravo lažno.

“Molimo sve korisnike da svoje bankovne i ostale osobne podatke ne šalju na zahtjeve koji im stižu putem poruka ili e-pošte s nepoznatih brojeva i adresa, jer BH Pošta ne traži osobne podatke poput broja kartice i drugih sigurnosnih podataka. Svaki takav pokušaj je zloupotreba znaka i logotipa BH Pošte.

Savjetujemo korisnicima da izbjegavaju bilo kakav oblik interakcije s takvim stranicama i profilima jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija.

Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljaju podatke o bankovnim karticama i osobnim podacima jer se isti mogu iskoristiti od strane trećih lica za direktnu krađu novca s bankovnih računa.

Linkovi koji su automatski generirani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su zlonamjerni i nipošto ne klikajte na njih.

Ime naše kompanije već je ranije korišteno u ovakvim i sličnim napadima, ali u posljednje vrijeme zabilježen je ogroman broj pokušaja prijevara putem lažnih SMS poruka i e-pošte, te još jednom upozoravamo korisnike naših usluga i sve građane da budu maksimalno oprezni.

Naglašavamo da je BH Pošta poduzela sve što je bilo u okviru naših mogućnosti kako bi spriječila ovakve napade na korisnike te zaštitila svoje korisnike. Svaki napad u kojem se zloupotrebljava ime BH Pošte, znak, logo ili domena prijavljen je i registriran u institucijama koje se bave borbom protiv cyber kriminala.

Molimo sve građane koji prime SMS poruke iza kojih ne stoji BH Pošta da prijave pokušaj zloupotrebe podataka na službenim Facebook i Instagram profilima BH Pošte ili na adresi: info@posta.ba, ili da se obrate policiji” – naveli su iz BH Pošte.

Post Hitno upozorenje BH Pošte: Ne nasjedajte na lažne SMS poruke je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas