Herceg sa španjolskim izaslanstvom o suradnji i povezivanju

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je u srijedu izaslanstvo Kraljevine Španjolske, koje je predvodio državni tajnik za Europsku uniju Juan González-Barba Pera.

Osim španjolskog državnog tajnika za EU u izaslanstvu su bili španjolska veleposlanica u BiH María Teresa Lizaranzu Perinat, zamjenik generalnoga direktora za zemlje kandidate za EU José Miguel de Lara Toledo i savjetnica državnoga tajnika za EU Cristina Borreguero Ballesteros, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Herceg je goste upoznao sa situacijom u HNŽ-u, s posebnim naglaskom na aktivnostima Vlade i njezinim budućim planovima.

Kao jedan od ključnih izazova koji stoje pred BiH, uz ustavne reforme, Herceg je istaknuo Izborni zakon i potrebu njegove izmjene što je, kako je kazao, temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne političke predstavnike.

“Bez izmjena Izbornoga zakona, BiH teško može računati na to da će u skoro vrijeme biti dio obitelji europskih zemalja. Odlaganje izmjena Izbornoga zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH”, zaključio je Herceg.

Na sastanku su, također, razgovarali i o potencijalima HNŽ-a koji su preduvjet za snažnije gospodarsko povezivanje. Osobito je istaknut izniman potencijal turizma, s naglaskom na vjerski turizam u Hercegovini gdje se ističe svjetski poznato marijansko svetište u Međugorju.

U tom kontekstu, sugovornici su se složili s potrebom uspostave zračnih linija između dviju zemalja, odnosno izravnog povezivanja Madrida i Barcelone s Mostarom, s čim će državni tajnik, kako je najavio, upoznati mjerodavne resore u španjolskoj vlasti.

  Herceg i Jurković o budućim projektima u Neumu

Cijeneći bogato španjolsko iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, istaknuto je kako i na tom polju ima prostora za uspješniju suradnju, jednako kao i na području obnovljivih izvora energije, u čemu se Španjolska osobito ističe na razini cijele EU, stoji u priopćenju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi