Herceg: Odbijanje odluke za lakši ulazak u BiH iznimno loše za turizam

-

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg kazao je kako je za turistički sektor i turističke radnike u BiH iznimno loše što je na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH odbijena odluka o pojednostavljenju ulaska u BiH.

“Vijeće ministara BiH nije podržalo odluku za lakši ulazak u zemlju priznavanjem antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili potvrde da je osoba preboljela covid-19, što je iznimno loše za turistički sektor i turističke radnike u BiH. Svjestan sam u kakvoj se poziciji naši gospodarstvenici nalaze. Vremensko razdoblje pandemije koronavirusa zaustavilo je brojne aktivnosti vezane za turizam što iziskuje što veću ozbiljnost i odgovornost u ponašanju i radu svih odgovornih i na svim razinama”, kazao je Herceg, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dodao je kako je Vlada HNŽ-a uplatila više od 10 milijuna maraka za potporu gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori ekonomiji na području HNŽ-a.

“Najveći iznos tih sredstava usmjeren je upravo na turističku djelatnost odnosno turizam koji je strateška grana gospodarstva u HNŽ. Na tom tragu, jučer sam održao sastanak s predsjednikom Udruge turizma i hotelijerstva u Međugorju Davorom Ljubićem i predstavnicima turističkog sektora i turističkih agencija, na kojemu sam svim turističkim djelatnicima i svim djelatnostima koje su povezane s turizmom dao punu potporu”, kazao je Herceg.

Herceg očekuje da članovi Vijeća ministara BiH “ostave politiku sa strane i žurno donesu odluku kojom će se omogućiti jednostavniji prelazak državne granice i time podrže sektor turizma u BiH”.

“Svi moramo biti svjesni kako je turizam, pretrpjevši snažne posljedice pandemije, danas na koljenima. Ne smijemo pogrešnim potezima ugasiti nadu u spas i oporavak ovog sektora koji je strateška gospodarska grana osobito u HNŽ i za koju je izravno vezana egzistencija tisuća obitelji”, poručio je Herceg, stoji u priopćenju.

spot_img
spot_img

Mostar vijesti