Herceg na konferenciji o IPA III: Neupitna suradnja na prekograničnim projektima

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg kazao je u ponedjeljak u Splitu kako hercegovačke i susjedne im županije u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina imaju uspješnu suradnju te poručio kako je opredijeljenost Vlade HNŽ-a za daljnju suradnju, pripremu i realizaciju prekograničnih projekata neupitna.

“Suradnja hercegovačkih i susjednih im županija u Republici Hrvatskoj duga je i uspješna, ali ona posljednjih nekoliko godina ima i jednu bitnu novu dimenziju – novi snažniji zamah, zahvaljujući prije svih poštovanoj europskoj zastupnici Željani Zovko koja traži načine da svoju rodnu Hercegovinu još snažnije približi višestruko joj srodnom dalmatinskom prostoru”, kazao je Herceg u svom obraćanju na danas održanoj Međunarodnoj konferenciji IPA III “Sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama” u Splitu.

Govoreći o zajedničkim naporima na provedbi projekata Herceg je istaknuo kako se HNŽ kroz proteklih nekoliko godina etablirao kao poželjan i pouzdan partner u organizacijama koje promoviraju suradnju europskih regija te da su članica – utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije.

“Zahvaljujući takvom opredjeljenju, uspješno smo realizirali više prekograničnih projekata u različitim područjima djelovanja – infrastrukturi, obrazovanju, poljoprivredi, gospodarstvu. Ilustracije radi, izdvojit ću samo provedeni prekogranični projekt PESCAR  (Pesticide Control and Reduction), usmjeren na zaštitu okoliša od pesticida kao jednoga od najagresivnijih zagađivača prirode, u čemu je partner bilo naše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Neupitno je naše opredjeljenje da i dalje surađujemo i zajednički pripremamo i realiziramo prekogranične projekte, što poimam i kao jednu od najsnažnijih potvrda predanosti Vlade HNŽ-a, i mene kao njezina prvog čovjeka, europskom putu Bosne i Hercegovine”, poručio je Herceg.

  Studij arheologije SUM-a nastavio istraživanja na brdu Lib

Naravno, kaže premijer HNŽ-a, za provedbu zacrtanih projekata, osobito onih složenijih, potrebno je znanje, potrebni su i snažni ljudski kapaciteti i značajna sredstva.

“Zato nam i jest iznimno bitna financijska potpora za nužne reforme i daljnja ulaganja u infrastrukturu, okoliš, digitalizaciju i povezanost dobiti kroz IPA III.

Koristim prigodu kazati i kako je potrebno da se, uz postojeće programe Europske unije u kojima BiH sudjeluje, poput Erasmus Plus projekta, Horizonta 2020 i drugih, uključimo i u druge programe koji otvaraju brojne mogućnosti i perspektive”, zaključio je predsjednik Herceg.

Naglasio je kako vjeruje u daljnju snažnu potporu prijatelja i zagovaratelja, u čemu, kako je dodao, svakako prednjači Republika Hrvatska, kako bismo na što kvalitetniji način iskoristili ono što nam je na raspolaganju te osnažili stabilnost i prosperitet BiH, ali i cijele regije.

Inače, na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali i Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, te suizvjestiteljica za pretpristupni instrument IPA III i Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi