More
  VijestiHerceg na konferenciji o IPA III: Neupitna suradnja na prekograničnim projektima

  Herceg na konferenciji o IPA III: Neupitna suradnja na prekograničnim projektima

  Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg kazao je u ponedjeljak u Splitu kako hercegovačke i susjedne im županije u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina imaju uspješnu suradnju te poručio kako je opredijeljenost Vlade HNŽ-a za daljnju suradnju, pripremu i realizaciju prekograničnih projekata neupitna.

  “Suradnja hercegovačkih i susjednih im županija u Republici Hrvatskoj duga je i uspješna, ali ona posljednjih nekoliko godina ima i jednu bitnu novu dimenziju – novi snažniji zamah, zahvaljujući prije svih poštovanoj europskoj zastupnici Željani Zovko koja traži načine da svoju rodnu Hercegovinu još snažnije približi višestruko joj srodnom dalmatinskom prostoru”, kazao je Herceg u svom obraćanju na danas održanoj Međunarodnoj konferenciji IPA III “Sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama” u Splitu.

  Govoreći o zajedničkim naporima na provedbi projekata Herceg je istaknuo kako se HNŽ kroz proteklih nekoliko godina etablirao kao poželjan i pouzdan partner u organizacijama koje promoviraju suradnju europskih regija te da su članica – utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije.

  “Zahvaljujući takvom opredjeljenju, uspješno smo realizirali više prekograničnih projekata u različitim područjima djelovanja – infrastrukturi, obrazovanju, poljoprivredi, gospodarstvu. Ilustracije radi, izdvojit ću samo provedeni prekogranični projekt PESCAR  (Pesticide Control and Reduction), usmjeren na zaštitu okoliša od pesticida kao jednoga od najagresivnijih zagađivača prirode, u čemu je partner bilo naše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

  Neupitno je naše opredjeljenje da i dalje surađujemo i zajednički pripremamo i realiziramo prekogranične projekte, što poimam i kao jednu od najsnažnijih potvrda predanosti Vlade HNŽ-a, i mene kao njezina prvog čovjeka, europskom putu Bosne i Hercegovine”, poručio je Herceg.

  Naravno, kaže premijer HNŽ-a, za provedbu zacrtanih projekata, osobito onih složenijih, potrebno je znanje, potrebni su i snažni ljudski kapaciteti i značajna sredstva.

  “Zato nam i jest iznimno bitna financijska potpora za nužne reforme i daljnja ulaganja u infrastrukturu, okoliš, digitalizaciju i povezanost dobiti kroz IPA III.

  Koristim prigodu kazati i kako je potrebno da se, uz postojeće programe Europske unije u kojima BiH sudjeluje, poput Erasmus Plus projekta, Horizonta 2020 i drugih, uključimo i u druge programe koji otvaraju brojne mogućnosti i perspektive”, zaključio je predsjednik Herceg.

  Naglasio je kako vjeruje u daljnju snažnu potporu prijatelja i zagovaratelja, u čemu, kako je dodao, svakako prednjači Republika Hrvatska, kako bismo na što kvalitetniji način iskoristili ono što nam je na raspolaganju te osnažili stabilnost i prosperitet BiH, ali i cijele regije.

  Inače, na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali i Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, te suizvjestiteljica za pretpristupni instrument IPA III i Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img