Herceg i Špago s britanskim veleposlanikom Fieldom

-

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago o aktualnoj situaciji u HNŽ-u te aktivnostima Vlade i Skupštine s veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewom Fieldom.

Tom prigodom istaknuto je kako je epidemiološka situacija iznimno dobra, te posljednji tjedan nema niti jednog novooboljelog, a značajno je smanjen broj hospitaliziranih i preminulih, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

– Dobru epidemiološku situaciju dovodimo u vezu s mjerama koje su se donosile tijekom protekloga razdoblja, odgovornosti građana i procesu imunizacije – kazao je Herceg, podsjećajući kako je Vlada, uz provedbu javnozdravstvenih mjera, iznimnu pozornost posvetila i potpori gospodarstvu koje trpi ozbiljne posljedice pandemije.

Osvrnuo se, također, i na smanjenje javnih prihoda iznova apelirajući na potrebu izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

– Od primjene Zakona, odnosno od 2006. godine, naša je županija ostala najmanje bez jednog godišnjeg proračuna. Mišljenja sam, a oko toga postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u Županiji, kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on, kada je u pitanju naša županija, ubuduće neodrživ. Naše stajalište po tom pitanju dijeli i velika većina drugih županija u FBiH – poručio je Herceg.

Na sastanku s britanskim veleposlanikom bilo je riječi i o političkoj situaciji u HNŽ-u, osobito o izmjenama Ustava HNŽ.

– Vlada je dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na konstitutivnost Srba u HNŽ i amandman koji se odnosi na jezik bošnjačkog naroda – kazao je Herceg.

Dodao je kako se time želi još jednom poručiti “da je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakog građanina na cijelom njenom prostoru”.

– Na tome tragu, očekujemo i da se otvorena pitanja kada je u pitanju hrvatski narod, a tu posebno mislim na izborni zakon i legitimno zastupanje, konačno razriješe sukladno europskim uzusima i principima, jer jedino tako možemo zamišljati BiH kao suvremenu europsku državu – zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Veleposlanik Field zahvalio je predsjedniku Hercegu i predsjedavajućem Špagi na srdačnom prijamu i dobivenim bitnim informacijama o aktivnostima Vlade i Skupštine HNŽ. Također, predstavio je planove Veleposlanstva za projekte u Mostaru i HNŽ, dodaje se u priopćenju.

spot_img

Mostar vijesti