VijestiHerceg i Hartmann: Odlaganje izmjena Izbornog zakona usporava razvitak...

  Herceg i Hartmann: Odlaganje izmjena Izbornog zakona usporava razvitak BiH

  Austrijska veleposlanica u BiH Ulrike Hartmann posjetila je u petak u Mostaru predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenka Hercega. 

  Naglasak prilikom razgovora bio je na općem stanju u državi, osobito na aktualnoj političkoj krizi, pitanju reforme Izbornog zakona, legitimnog zastupanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti te refleksiji svih tih problema na niže ustrojbene jedinice, od županija do gradova i općina, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

  Predsjednik Herceg je istaknuo kako usložene političke prilike na izravan način utječu na sve segmente života građana te kako je nužno tražiti rješenja kroz stalan dijalog i kompromise.

  – Kao jedan od ključnih izazova koji stoje pred BiH, uz ustavne reforme, je Izborni zakon i potreba njegove izmjene što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne predstavnike. Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH, čak i, otvoreno govoreći, dovodi u pitanje opstanak ovoga društva kao takvoga – poručio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

  Naglasio je i potrebu neodgodive izmjene nepravednih odredbi Zakona o pripadnosti javnih prihoda čija sadašnja raspodjela nije pravična i čijom bi izmjenom HNŽ-u pripala značajnija sredstva, što bi izravno utjecalo na poboljšanje uvjeta u brojnim segmentima života građana.

  Također, premijer HNŽ-a upoznao je veleposlanicu s aktualnim stanjem u HNŽ-u i aktivnostima Vlade, osobito tekućim procesima izradbe i usvajanja ključnih financijskih dokumenata za predstojeću godinu kroz koje se traži balans i stabilnost za očuvanje i socijalne i razvojne dimenzije proračuna, unatoč svim izazovima koje pandemijska, politička i gospodarska kriza postavljaju pred vlast i društvo u cjelini.

  Veleposlanica Hartmann zahvalila je Hercegu na otvorenom i iskrenom razgovoru, kazavši kako su joj takvi susreti od iznimnog značaja i pomoći za ispravno sagledavanje aktualnog političkog trenutka u državi, stoji u priopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img