HDZ prelomio, Borjana Krišto ide u utrku za Predsjedništvo BiH

Zamjenica predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine Borjana Krišto bit će kandidatkinja ove stranke za Predsjedništvo BiH na Općim izborima koji će se održati u listopadu ove godine, objavio je hercegovački Bild.ba blizak HDZ-u.

Nakon sastanka čelnika HDZ-a, ali i stranaka koje se okupljaju oko HNS-a, odlučeno je kako će Krišto biti ta koja će ući u predsjednički duel sa Željkom Komšićem (DF) za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Iako se očekivalo kako će i na ovim izborima HDZ kandidirati predsjednika ove stranke Dragana Čovića, ovaj izborni ciklus to se neće dogoditi. Pored Čovića i Krišto, kao jedna od opcija za kandidaturu spominjao se i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, ali on nije dobio dovoljnu podršku HNS-a za kandidaturu.

Izborom Krišto za kandidatikinju jasno je da HDZ ostaje na istim tračnicama s obzirom da je ona najbliža suradnica Čovića te je za očekivati da će i politika i ciljevi te stranke ostati isti.

Inače, Borjana Krišto rođena je u Livnu, a od devedesetih godina sudjeluje u političkom životu Bosne i Hercegovine. Karijeru je započela kao ministrica pravde u Vladi HBŽ 1999. godine, a 2002. godine imenovana je ministricom pravde u Vladi Federacije BiH što je funkcija koju je obavljala do 2006. godine.

Nakon izbora 2006. godine, Krišto je ušla u Predstavnički dom Parlamenta BiH, a 2010. godine također je bila kandidatkinja za Predsjedništvo BiH.

Tijekom ovog mandata, Krišto je obavljala funkciju dopredsjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

relax-portal.info

Popularno danas