back to top

HBŽ: Za sistematske preglede policajaca u ovoj godini izdvojeno 60 tisuća maraka

Za sistematske preglede policijskih službenika MUP-a Hercegbosanske županije u ovoj godini planirana su i izdvojena sredstva iz Proračuna u iznosu od 60 tisuća KM.

Pregledi svih uposlenika biti će provedeni sukladno novom Pravilniku o psihofizičkim i zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati policijski službenici MUP-a HBŽ, a koji je u fazi donošenja.

-U postupku donošenja je novi Pravilnik o psihofizičkim i zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati policijski službenici MUP-a Hercegbosanske županije, koji za cilj ima poboljšanje same kontrole zdravstvenih predispozicija koje policijski službenici moraju ispunjavati kako bi se mogli nositi sa svakodnevnim izazovima – kazao je za ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Mario Lovrić.

Po njegovim riječima, posljednji put MUP Hercegbosanske županije proveo je izvanredni sistematski pregled 2021. godine gdje je bilo obuhvaćeno 10 policijskih službenika.

Kao razlog zašto sistematskim pregledima nisu obuhvaćeni svi uposlenici, ministar je naveo nedostatak financijskih sredstava u proračunu Vlade Hercegbosanske županije iako je to regulirano temeljem Zakona o policijskim službenicima  HBŽ-a, Kolektivnim ugovorom za uposlenike MUP-a HBŽ-a te Pravilnikom o psihofizičkim i zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati policijski službenici MUP-a HBŽ-a.

Međutim, ministar Lovrić navodi kako je prema Zakonu o policijskim službenicima MUP-a HBŽ-a , djelatnicima MUP-a omogućen psihofizički pregled psihologa, zaposlenom pri MUP-u, nakon upotrebe sredstava prisile i upotrebe vatrenog oružja ili sudjelovanja u visokorizičnim akcijama.

Također, Lovrić je istaknuo kako policijski službenici od 2020. godine aktivno sudjeluju na psihološkim obukama.

relax-portal.info

Popularno danas