back to top

Hana Arapović osvojila zlatnu medalju

Ceremonijom dodjele medalja na kojem je nastupilo je 112 takmičara iz 32 evropske države, a sve u organizaciji Stonoteniskog saveza Bosne i Hercegovine, naša država nakon 15 godina ponovo je bila evropski centar stonog tenisa.

„Hvala svim gostima iz skoro cijele Evrope. Stonoteniski savez Bosne i Hercegovine, zajedno sa svima koji su nam pomogli, može biti ponosan na organizaciju Evropskog prvenstva. Naš savez ima velike planove, a vjerujem da ćemo u budućnosti organizirati i slična takmičenja u seniorskoj konkurenciji”, kazao je na zatvaranju takmičenja Anes Alić, direktor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U muškoj konukrenciji zlatnu medalju osvojio je Miloš Redzimski, koji je u finalu sa 4:1 pobijedio Scabu Andrasa iz Mađarske. U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Hana Arapović iz Hrvatske. Ona je u finalnom meču sa 4:1 pobijedila njemačku predstavnicu Sophiju Klee.

Na Evropskom U21 prvenstvu svoje predstavnike imala i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Dario Pajić i Benjamin Zijadić u muškoj, odnosno Džana Biogradlić i Harisa Mešetović u ženskoj konkurenciji nisu uspjeli doći do same završnice, ali su stekli veliko međunarodno iskustvo.

„Možemo biti ponosni na našu reprezentaciju. Kao domaćini dobili smo mogućnost da i naši mladi takmičari osjete draž igranja na ovako velikim evropskim turnira. Nadam se da će u budućnosti i rezultati biti bolji”, kazala je Amela Mujezinović, generalni sekretar Stonoteniskog saveza Bosne i Hercegovine.

Čelnici Evropske stonoteniske unije (ETT) pohvalili su sjajnu organizaciju turnira. Predsjednik Pedro Moura iz Portugala na zatvaranju istakao je da su ovo jedne od najboljih organiziranih europskih šampionata u mlađim kategorijama, te pohvalio Stonoteniski savez BiH na sjajnoj organizaciji.

Francuzi Thibault Poret/Hugo Deschamps osvojili su zlato u muškom dublu. Oni su sa 3:0 u finalu pobijedili poljsku kombinaciju Macijas Kubik/Samuel Kulczjcki.

Zlatnu medalju u ženskom dublu osvojila je njemačko-rumunjska kombinacija Mia Griesel/Bia Mei Rosu. One su sa 3:1 pobijedile Ukrajinke Anastasija Dimitrenko/Veronika Matiunina.

Svim sudionicima je tokom turnira dobrodošlicu poželjela i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je u Olimpijskom muzeju u Sarajevu organizirala svečani prijem za čelnike ETTU-a i goste u povodu Evropskog prvenstva i 50. godišnjice Svjetskog stolnoteniskog prvenstva (Stens) koje je davne 1973. godine održano u Sarajevu, piše BHRT.

Tenis/951612-hana-arapovic-osvojila-zlatnu-medalju”>www.haber.ba

javno.ba

Popularno danas