back to top

Gužva na granici kod Imotskog: Ove godine neće biti zamjenskih putanja

Na graničnim prijelazima između Hrvatske i BiH na području Imotskog stvaraju se strahovite gužve, a vikendi postaju nepodnošljivi. Putnike i vozače zanima, koji je režim ovoga ljeta na graničnim prijelazima između Hrvatske i BiH na tom području.

Riječ je, naime, o najfrekventnijim graničnim prijelazima Vinjanji Donji i Vinjani Gornji koji graniče s BiH.

Spomenuti granični prijelazi inače su vrlo prometni, a u ljetnim mjesecima imaju vrlo pojačan promet putnika i robe, piše Nacional.hr.

Dugačke kolone nastaju i u smjeru mora, i u povratku prema Hercegovini. Gužve i duga čekanja, kažu putnici, vikendima su sve gori. Dulje od sata uz osobna vozila čekaju i kamioni, tako da, kažu vozači, pati i trgovina koja je pojačana u ljetnim mjesecima.

Ludnica prema moru i natrag

Sve koji koriste te prijelaze zanima zašto ove godine nema alternativnih prijelaza na tom području.

Dosadašnja praksa, naime, podrazumijevala je otvaranje sporednih graničnih prijelaza, kako bi se rasteretili preopterećeni međunarodni prijelazi Vinjani Donji (RH)-Gorica u BiH i Vinjani Gornji (RH)-Osoje u BiH. I to je ipak olakšavalo promet putnika i robe.

Ove godine, međutim, nema takvih rješenja, što je izazvalo nervozu kod putnika i vozača koji koriste te pravce.

Alternativna rješenja bi značila da se pojedini pogranični prijelazi moraju privremeno prekategorizirati, kako bi mogli poslužiti kao ‘legitimni’ međunarodni granični prijelazi.

U BiH nije bilo kvoruma, pa sjednica nije održana

Iz PU splitsko-dalmatinske kažu da je donošenje odluka za privremenu prekategorizaciju pojedinih pograničnih graničnih prijelaza u nadležnosti Mješovitog povjerenstvo za praćenje Ugovora između Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima.

“Navedenim odlukama bili su obuhvaćeni i pojedini granični prijelazi (koji su trenutni prijelazi za pogranični promet) na području PU splitsko-dalmatinske, upravo zbog rasterećenja međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Vinjani Donji i Vinjani Gornji”, poručuju iz splitske policije.

Povjerenstvo se, dalje pojašnjavaju, trebalo sastati početkom prošlog mjeseca.

“Hrvatska strana je pripremila odluke, ali zbog problema oko kvoruma na BiH strani, sjednica ipak nije održana. Čim se imenuju novi članovi s BiH strane, održat će se sjednica i donijeti ranije pripremljene odluke u cilju rasterećenja graničnih prijelaza Vinjani Donji i Vinjani Gornji“, poručili su iz PU splitsko-dalmatinske za Nacional.

Objava Gužva na granici kod Imotskog: Ove godine nema alternativnih prijelaza pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Popularno danas