Gradonačelnik Kordić: Neophodni su nam oprost, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost

Izložba portreta žrtava rata “Lično” fotografa Velije Hasanbegovića otvorena je u utorak u Mostaru u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a u suradnji s organizacijom Catholic Relief Services (CRS) i Caritasom BiH.

Prilikom otvorenja izložbe, veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael J.Murphy kazao je kako su izloženi portreti žrtava rata dokaz da je moguće bol pojedinca pretvoriti u pozitivno djelovanje tako što će se promovirati mir i povjerenje.

– Užas rata ostavio je duboke rane na sve kojih se dotaknuo, stoga je važno prepoznati pojedinačnu i kolektivnu patnju svih koji su kroz nju prošli. Jednako važno je tu spoznaju iskoristiti za dobrobit čovječanstva. Ove žrtve rata, koje su sada heroji mira, trebaju nam svima biti inspiracija – istaknuo je Murphy.

Istaknuo je kako Mostar može postati primjer ostatku zemlje kako prevladati prepreke i podjele ako čelnici grada tako odluče.

– Njihova podrška ovoj izložbi dobar je početak – naglasio je veleposlanik SAD-a u BiH.

Izložba je organizirana u više gradova širom Bosne i Hercegovine, a mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je da ona ukazuje na činjenicu kako su oprost, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu.

– Upravo ova činjenica treba nam biti misao vodilja u izgradnji boljeg Mostara, ali i bolje Bosne i Hercegovine na zadovoljstvo svih naših sugrađana. Današnji sudionici izložbe pokazali su kako se može nadvladati prošlost i krenuti prema boljoj budućnost i mogu nam svima poslužiti kao uzor – kazao je Kordić.

  Nastavak izgradnje mostarske sportske dvorane i dalje neizvjestan

gradonačelnik kordić: neophodni su nam oprost, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić istaknuo je kako je izložba “Lično” značajna za ovaj grad, ali i druge dijelove BiH.

– Iz teške prošlosti Mostar je izrastao u grad pomirenja. Danas ovdje u Gradskoj vijećnici, kući svih građana i naroda, zajedno svjedočimo da je moguća obnova života u miru i međusobnom prožimanju. Da bi to i dalje bilo moguće, moramo biti vođeni i nadahnuti motivima višeg ljudskog stanja dobra, kao likovi izložbe “Lično” i biti iskreni u želji da na istinitosti i pravdi izgradimo zajedničku i bolju budućnost – naglasio je Marić.

Objava Gradonačelnik Kordić: Neophodni su nam oprost, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost pojavila se prvi puta na Grad Mostar.

www.mostar.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi