Gradonačelnik Kordić na konferenciji Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2

-

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić predvodio je mostarsko izaslanstvo koje je sudjelovalo na međunarodnoj konferenciji “Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂”, održanoj u Sarajevu, izvijestili su u četvrtak iz Grada Mostara.

Na konferenciji su sudjelovali renomirani stručnjaci i stručnjakinje iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH koji su govorili o suvremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju alternativnih goriva, zelenoj energiji, smanjenju CO₂ emisija, ali i o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš u BiH i regiji.

Također, ovo je bio događaj na kojem su sudionici imali priliku upoznati i čuti poznata imena iz spomenute oblasti i steći dodatna znanja koja će se moći primjenjivati u svakodnevnom poslovanju.

Mostarsko izaslanstvo prisustvovalo je i zanimljivim panel raspravama o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš, kao i o budućim planovima koji su u skladu s ciljevima Agende 2030.

Renato Sarc, zamjenik šefa Katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom s Montan sveučilišta Leoben iz Austrije je rekao da bi se kreiranjem samoodrživih sustava na razini lokalne zajednice znatno ubrzala učinkovitost ovoga procesa.

– Gospodarenje otpadom i sektor proizvodnje su dva jako povezana sektora. Bitno je oba segmenta jačati na razini svake lokalne zajednice i imati mogućnost opskrbe tim sirovinama kako bi se ubrzali svi procesi proizvodnje, ali i smanjenja otpada prilikom proizvodnje – kazao je Sarc.

Irina Lazzerini, međunarodna ekspertica za održivu energiju, koja dolazi iz Beča u ime Tajništva Energetske zajednice, na konferenciji je govorila o izazovima i prilikama u procesu dekarbonizacije regije zapadnog Balkana.

Iskustvo tranzicije njemačke cementne industrije ka dekarbonizaciji predstavio je dr. Volker Hoenig, izvršni direktor društva VDZ Technology GmbH koje djeluje u okviru Udruženja njemačkih cementara (VDZ),  a o spremnosti država regije zapadnog Balkana za održivu energetsku tranziciju govorio je prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora bh. Centra za održivu energetsku tranziciju RESET, navodi se u izvješću. 

spot_img
spot_img

Mostar vijesti