Građani BiH radnim danima kupaju se na rijekama i bazenima, vikendom na moru

Visoke temperature koje su posljednjih dana u BiH prelazile 40 Celzijevih stupnjeva najlakše je podnijeti uz more, no vrlo mali broj bh. stanovnika ima sreću da živi ili radi na moru.

Većina bh. stanovnika spas od vrućina traži uz rijeke, bazene, jezera…, piše Večernji list BiH.

Velike vrućine

Otkako su krenule velike vrućine gotovo svaki dan provodim negdje uz vodu, nije važno je li rijeka ili bazen, važno je da mogu negdje zaplivati i rashladiti se jer su temperature zraka neizdržive bilo gdje drugdje osim na kupalištu. Radnim danima po osvježenje idemo na rijeke i bazene, vikendom na more. Ako je sada ovako ugrijalo, tko zna što nas čeka za mjesec dana, govori Mostarac Goran.

Osim u Mostaru u kojemu je zabilježena temperatura iznad 40 stupnjeva građani diljem BiH proteklih dana osvježenje su tražili na obližnjim kupalištima, poput vodopada Kravice u Ljubuškom, Panonskih jezera u Tuzli ili pak nekom od bazena.

Slične temperature zraka prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda nastavit će se i tijekom idućih dana. Dnevne temperature bit će između 31 i 38, na jugu i do 40 stupnjeva zbog čega se bh. građane konstantno upozorava na oprez.

Budući da je kupanje i plovidba među najvećim ljetnim užicima, stručnjaci savjetuju da nikako ne podcjenjujete snagu i nepredvidivost slanih i slatkih voda.

Dubine, struje, valovi, vjetrovi, “bliski susreti” s vodenim stanovnicima samo su neka od neugodnih iznenađenja zbog kojih se kupači mogu naći u opasnosti. Radi prevencije takvih događaja i podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete kupanjem u rijekama, bazenima i jezerima, stručnjaci dijele savjete o sigurnom kupanju i opasnostima koje vrebaju na jezerima, rijekama i bazenima.

  Od idućeg mjeseca povećane mirovine u Federaciji BiH

Koristite uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba i ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale. Ne skačite u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno. Ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, ne plivajte neposredno nakon obroka i ne izlažite se predugo jakom suncu. Vrlo je važno da ne ulazite u hladnu vodu zagrijani te izbjegavajte plivati sami, savjetuju građanima.

Posebno su istaknuli kako djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe te poručili roditeljima da imaju stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti u plitkoj vodi.

Neplivači ili osobe koje slabije plivaju moraju obvezno koristiti pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ako kupači u vodi primijete nekoga u nevolji, odmah trebaju pružiti ili potražiti pomoć u cilju sprječavanja opasnosti od utapanja ili drugih opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.

Ovih savjeta trebalo bi se strogo pridržavati kako se ljetne radosti i uživanja ne bi pretvorile u tragediju. Budući da se bliži vikend, brojni će osvježenje potražiti negdje na Jadranskoj obali, zbog čega bi ranije trebali detaljno isplanirati odlazak zbog mogućih gužvi na graničnim prijelazima koji vode prema moru.

Onima koji planiraju do mora savjetuje se korištenje alternativnih pravaca kako bi se izbjegle gužve.

  Pogledajte kompletan raspored Premijer lige BiH od 1. do 11. kola

Preporučuje se korištenje graničnog prijelaza Bijača – Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i Zvirići – Prud, Crveni Grm – Mali Prolog, Orahovlje – Orah, Ivanica – Brgat, Gorica – Vinjani Donji i Osoje – Vinjani Gornji.

Prije samog polaska na more vrlo je važno osigurati dovoljne količine tekućine i hrane, znači dovoljno vode, sendviče ili neku drugu hranu koju ćete moći pojesti tijekom putovanja. Farmaceuti pak ističu kako nigdje na put ne treba ići bez putne ljekarne.

Svako putovanje sa sobom nosi rizik od potencijalnih zdravstvenih problema uslijed promjene klime, nadmorske visine, vremenske zone ili vrste vode i hrane. Da bi situaciju lakše prebrodili, poželjno je da sa sobom nosimo lijekove i preparate koji će nam olakšati eventualno pogoršano stanje, navela je magistrica farmacije Lejla Baručija, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane te pozvala građane da provjere svoje zdravstveno osiguranje jer ako se radi o putovanju u inozemstvo, preporuka je uplatiti putničko zdravstveno osiguranje.

Češće stanke

I iz BIHAMK-a su izdali upozorenje vozačima.

Zbog visokih temperatura preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ako se ipak putuje tijekom dana, savjetujemo češće stanke. Prije polaska savjetujemo i provjeru dokumentacije za osobe i vozilo te stanja na cestama i granici, upozorili su.

Post Građani BiH radnim danima kupaju se na rijekama i bazenima, vikendom na moru je prvi puta viđen na Grude Online.

  Sarajevo: Što je uzrokovalo nastanak oštećenja na trupu aviona Croatia Airlinesa?

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi