Grad Mostar donio Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima

  Grad Mostar donio je Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima Grada Mostara.

  U cilju ostvarivanja pogodnosti Investitorima, koji su registrirani za obavljanje djelatnosti iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, preradom voća i povrća, skladištenja robe te zdravstvene djelatnosti sa smještajem za starije osobe ili osobe sa invaliditetom koji na njegovom području započinju izgradnju poslovnog objekta, Grad Mostar donio je Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima Grada Mostara.

  Pravo na ostvarenje pogodnosti imaju samostalni poduzetnici i poduzeća koja su u svrhu obavljanja osnovne djelatnosti započinju izgradnju poslovnog objekta, vrše dogradnju postojećih objekata ili uzimaju u zakup poslovni objekt na području Grada Mostara u četvrtoj, petoj i šestoj zoni gradskog građevinskog zemljišta.

  Pogodnosti koje će Investitor imati temeljem ove Odluke odnose se na refundiranje troškova plaćanja taksa i naknada koje su propisane gradskim odlukama i to taksa na svaku istaknutu firmu za period od tri godine od dana izdavanja odobrenje za rad, gradske administrativne takse i naknade koje su propisane Odlukom o gradskim administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi i komunalna naknada za period od tri godine od dana izdavanja odobrenje za rad.

  Također, ovom odlukom investitor će ostvariti pravo na refundaciju naknade po osnovnu prirodnih pogodnosti – renta zavisi od broja zaposlenih radnika u roku od jedne godine od dana dobivanja upotrebne dozvole i to: od 1 do 10 zaposlenih iznosi 30%, od 11 do 30 zaposlenih iznosi 50%, od 31 do 50 zaposlenih iznosi 75% i preko 50 zaposlenih iznosi 99%. Pogodnost investitorima će biti realizirana kroz refundaciju od strane Grada Mostara, na ime sredstva uplaćenih po osnovu taksi i naknada u toku realizacije investicije. Investitor da bi ostvario pravo na refundaciju sredstava mora da ima najmanje 50 % stalno zaposlenih sa područja Grada Mostara.

  PROČITAJ:   Timovi za UES FUCZ uspješno uklonili i uništili neeksplodiranu avionsku bombu pronađenu u mostarskom naselju Rodoč

  Na temelju utvrđenih kriterija, uvidom na mjestu događaja i na osnovu priloženih dokaza, Komisija Grada Mostara će provjeravati ispunjenost uvjeta za ostvarivanje prava na refundaciju uplaćenih taksi i naknada, a osim ispunjenosti uvjeta predviđenih Odlukom, Komisija ima obavezu izvršiti provjeru, putem nadležnih inspekcijskih i drugih organa, posluje li investitor u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

  Oni investitori koji vrše izgradnju ili dogradnju poslovnog objekta pogodnost mogu koristiti u periodu od 18 mjeseci od momenta dobivanja upotrebne dozvole, a investitori koji obavljanje djelatnosti započinju u iznajmljenom poslovnom prostoru, pogodnost mogu koristiti u periodu od 12 mjeseci od momenta potpisivanja ugovora o zakupu prostora.

  Evidencija o korištenju pogodnosti i nadgledanje primjene ove Odluke u nadležnosti je Službe za gospodarstvo Grada Mostara, a jednom godišnje Gradsko vijeće Grada Mostara bit će informirano o realizaciji pogodnosti za investitore i efektima odluke u vezi porasta broja zaposlenih.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 1

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adin
  Adin
  Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?