back to top

Glavni mostarski imam održao predavanja u džamiji Hadži Ahmeta Dukatara u Livnu

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić u okviru ciklusa redovnih tribina u subotu 17. veljačr je održao predavanje o blagodatima vjere islama u džamiji Hadži Ahmet-age Dukatara u Livnu.

Kao jednu od najvažnijih blagodati naveo je blagodat slobode, što je ilustrirao primjerima represivnih mjera koje su socijalističke vlasti provodili tijekom svoje vladavine ili koje provode totalitarni režimi u svijetu.

Na tim premisama komentirao je i opseg i značaj blagodati zahvaljivanja Uzvišenom Gospodaru, za koju je vjernicima obećana bezgranična milost i blagoslov.

Protumačio je hadis Muhameda a.s. u kojem je zahvalnost Bogu na onome što čovjeku dato, prije svega zdravlje i nafaka, uspoređena s blagodatima i veličinom cijeloga svijeta.

– I ovo što vi radite večeras, obavljate namaz u džematu, organizirate predavanje o vjeri i družite se je jedan vid zahvalnosti Bogu – kazao je ef. Maksumić.

Upozorio je na važnost očuvanja svijesti da je Uzvišeni Allah sve stvoreno na zemlji podčinio ljudima i da ih nije obavezao da čine ono što je izvan njihove moći.

– Uzvišeni Allah je čovjeku ostavio u amanet da o ljudima lijepo govore, i o njima lijepo misle – dodao je.

Kao vid zamagljivanja suštinskog poimanja ciljeva o ljudskom boravku na zemlju ukazao je na pogubnost korištenja neprovjerenih informacija koje se plasiraju po društvenim mrežama.

– Na sudnjem danu ćemo biti pitani i za to dali smo dijelili pozitivne ili negativne sadržaje“ kazao je. Posebno se osvrnuo na razmjere štete ogovaranja koje je islam osudio u bilo kojem obliku, navodeći neke od karakterističnih primjera iz života Muhameda a.s. „Allah je ogovaranje usporedio sa jedenjem meta mrtvog brata ili sestre – pojasnio je.

Kritizirao je i vidljive pojave neargumentiranog kritiziranja uleme, njihovih stavova, posebice službenika Islamske zajednice koji se u nekim krugovima iskrivljeno i tendenciozno interpretiraju.

– Blagodat je i u tome da se ne bavimo onim o čemu nemamo dovoljno informacija i što ne možemo dokučiti. Osvjedočio sam se u svom radu da je to točno. Da ljudi sude na prvi i počnu se na mrežama širiti neprijateljstva među ljudima – upozorio je.

Govoreći o praštanju kao blagodati istakao je da su to odlike vjernika. Na kraju je još kroz ajete i hadise, naglasio važnost iskrenosti i zaštite istine kao nemjerljive blagodati za civilizacijske i društvene tokove.

(Preporod.info)

relax-portal.info

Popularno danas