GI „Ne na Buni i u mome Blagaju“ traži da se rijeke u Mostaru očiste od nelegalne gradnje

Građanska inicijativa „Ne na Buni i u mome Blagaju“, koja se zalaže za zaustavljanje nelegalne gradnje u Mostaru, povodom Svjetskog dana voda, ponovno apeluje na dugogodišnji problem nelegalne gradnje i kontinuirano ignorisanje gradske vlasti, te nedostatak saradnje i napora za rješavanje ovog problema.

Kako se navodi u saopštenju, Građanska inicijativa se prvobitno organizovala da bi spriječili nelegalnu gradnju u zaštićenom priobalnom pojasu rijeka Bune i Bunice, međutim pasivan odnos gradskih vlasti i tišina na sve molbe, dopise, saopštenja, javne nastupe, rezultirala je uključivanjem ove inicijative u zajedničku borbu protiv nelegalne gradnje u cijelom Gradu Mostaru sa ostalim inicijativama, poput „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“, Eko udruženja „Kuti“ i „STOP izgradnji mHE na Buni“.

Inicijativa ukazuje da za određene objekte, urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju ovih objekata nisu izdati na građevinskom zemljištu, već se radi o opštem dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode za mještane Malog Polja. Sve preduzete aktivnosti bile su bezuspješne, a gradske vlasti nisu stale na stranu građana. 

U saopštenju se podsjeća da je neformalna grupa „Ne na Buni i u mome Blagaju“ podnijela krivične prijave protiv odgovornih osoba u Odjelu za katastar Grada Mostara, Zavodu za urbanizam, Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, građevinsko-urbanističkog inspektora Grada i vodovodnog inspektora, jer smatraju da je svako u svojoj nadležnosti omogućio izdavanje urbanističke saglasnosti, a zatim i građevinske dozvole. Odgovor i na posljednje pokušaje je da nema osnova za pokretanje postupaka.

“Neophodno je da se podvrgnu sankcijama odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja”, poručili su iz Inicijative.

(NovaSloboda.ba)

{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?

n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};

if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';

n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;

t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];

s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script',

'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');

fbq('init', '375462996450076');

fbq('track', 'PageView');


novasloboda.ba
#Buni #mome #Blagaju #traži #rijeke #Mostaru #očiste #nelegalne #gradnje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas