U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

U nedjelju 27.3. 2022. godine u 2:00 sata ujutro u Bosni i Hercegovini počinje ljetno računanje vremena, odnosno 27. 3. 2022. godine u 2 sata ujutro, pomičemo kazaljke jedan sat unaprijed, te ih namještamo na 3 sata, saopćeno je iz Grada Mostara.

Početak ljetnog računanja vremena, odnosno završetak „zimskog” računanja vremena započinje pomicanjem jednog sata unaprijed 27. 3. 2022. Zapravo, „zimsko” vrijeme je standardno, ono „pravo” vrijeme, te je prebacivanje na ljetno računanje vremena zapravo pravo pomicanje sata.

Zimsko računanje vremena koje je započelo 31.10.2021. završava 27.3.2022. godine.

Trenutno oko 70 posto zemalja širom svijeta učestvuje u programu “Daylight Saving Time”, odnosno ljetnom računanju vremena. U Americi se sat pomjera prve nedjelje u martu i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobru. Kod nas i u ostatku Evrope ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u martu i završava zadnjom nedjeljom u oktobru. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi jer je osvijetljenost tokom cijele godine gotovo identična.

Bilo je najavljeno kako bi 2021. godine u Evropi trebalo prestati s ovom praksom, međutim do daljnjeg i nove odluke Evropske komisije i vlada pojedinih država, ova praksa će se nastaviti.

Većina zemlja u Evropi pomaknut će svoje satove sat unaprijed u martu, da bi se satovi ponovno vratili u normalno računanje vremena u oktobru, navodi se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

mostarski.ba
#nedjelju #počinje #ljetno #računanje #vremena

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas