back to top

FUP upozorava građane na sve češće prijevare putem interneta

Federalna uprava policije želi upozoriti građane da je u prethodnom periodu zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje krivičnog djela “Prevare” iz člana 294. KZ FBiH, tzv. “Romance Scam”, gdje napadač koristeći aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom, te se isti nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom koristeći različite tehnike prevara od žrtve zahtjeva uplatu različitih iznosa novčanih sredstava, uz obećanje povrata novca u istom ili mnogo većem iznosu novca od uplaćenog.

Jedan od primjera je dostava paketa “emotivnog partnera” žrtvi, a potom “problemi” oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće sume novca na ime provizije, obzirom da je u paketu tijekom transporta “pronađena” veća količina novca i sl.

Važno je napomenuti da napadač, tijekom razgovora sa žrtvom pribavlja informacije o istoj, u smislu, bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana obitelji i sl., hobijima žrtve, njenim ostalim navikama, te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan “profil” postupanja prema žrtvi, iskorištavajući slabosti iste pribavljene na prethodno opisani način.

Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal, priopćeno je iz FUP-a.

Objava FUP upozorava građane na sve češće prijevare putem interneta pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas