FUP upozorava građane na “romantične prijevare” putem interneta

Federalna uprava policije želi upozoriti građane da je u prethodnom razdoblju zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje kaznenog djela “Prijevare” iz članka 294. KZ FBiH, tzv. Romance Scam.

Napadač koristi aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom, te se isti nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom, koristeći različite tehnike prijevara, od žrtve zahtjeva uplatu različitih iznosa novčanih sredstava, uz obećanje povrata novca u istom ili mnogo većem iznosu novca od uplaćenog.

Jedan od primjera je dostava paketa “emotivnog partnera” žrtvi, a potom “problemi” oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće iznose novca na ime provizije, obzirom da je u paketu u tijeku transporta “pronađena” veća količina novca i slično.

Važno je napomenuti da napadač, tijekom razgovora s žrtvom pribavlja informacije o istoj, u smislu, bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana obitelji i sl., hobijima žrtve, te njenim ostalim navikama, te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan “profil” postupanja prema žrtvi, iskorištavajući slabosti iste pribavljene na prethodno opisani način.

Iz FUP-a pozivaju građane da ne nasjedaju na ovaj vid prijevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal, navodi se u priopćenju FUP-a.

Post FUP upozorava građane na “romantične prijevare” putem interneta je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas