Cijene u BiH rastu, plaće ostaju iste: Najavljuju se masovni prosvjedi i novi val iseljavanja

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plaće ostaju iste. Savez sindikata Republike Srpske na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zatražit će povećanje najniže plaće, koja u ovom entitetu iznosi 650 KM i pokriva tek 30 posto mjesečne potrošačke košare. 

Gospodarstvenici su protiv povećanja najniže plaće, jer će to, kažu, utjecati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u Federaciji BiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje prosvjede u rujnu, javlja BHRT. 

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac. 

Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne porezne olakšice i dobit. Očekuju da se u narednih mjesec dana kroz socijalni dijalog definira koliko je u postotcima moguće povećati najnižu plaću. Ako budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni prosvjedi. 

“Naši poslodavci u regiji plaćaju najnižu stopu doprinosa na plate. Vlada RS daje sredstva za povećanje plata radnicima u gospodarstvu kod privatnih poslodavaca”, kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za gospodarstvo. 

Privrednici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plaće. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je gospodarstvo preopterećeno, osobito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

“Ako bismo išli u dodatno povećanje, sigurno to većina gospodarskih društava ne bi mogla izdržati i imat ćemo nekoliko negativnih efekata, a to je da će se smanjiti obim prouzvodnje”, ističe Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS.

  HRS: Zašto nije podignuta kaznena prijava za nezapamćen korupcijski skandal u ŽZH?

“Ja sam pekar pa sam kroz povećanje cijena osigurao povećanje plaća radnicima, ali to je s druge strane opteretilo građane. Podizanjem plaće dobivate iluziju da ste nešto popravili, a s druge strane utječete na rast cijena”, navodi Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u Federaciji BiH u visini 70 posto prosječne plaće nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

“Vlada ne želi nastaviti socijalni dijalog da bi se povećala najniža plaća u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u rujnu organizirati masovne protsvjede”, ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Obitelj koja živi od minimalca u Bosni i Hercegovini u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može osigurati prehrambeni minimum. Vlasti u Bosni Hercegovini ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni val iseljavanja iz BiH.
 

Post Cijene u BiH rastu, plaće ostaju iste: Najavljuju se masovni prosvjedi i novi val iseljavanja je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi