back to top

Fratar rođen u Livnu se oprostio od vjernika u Njemačkoj i vraća se u domovinu.

U nedjelju, 7. srpnja 2024. godine, Hrvatske katoličke zajednice Svete Obitelji Reutlingen, Svetog Nikole Tavelića Metzingen te Sv.Vinka Paulskoga Tübingen sa zahvalnošću su se oprostile od svog župnog vikara fra Milana Gele koji se nakon završenog doktorskog (postdiplomskog) studija u Tübingenu vraća na novu dužnost u svoju redovničku zajednicu franjevaca konventualaca u domovinu.

 

Tog dana svete mise su slavljene uobičajenim nedjeljnim rasporedom ujutro u crkvi Svetog Wolfganga u Reutlingenu, u podne u crkvi svetog Bonifacija u Metzingenu te popodne u crkvi sv.Ivana Evanđeliste u Tübingenu.

 

Na svim misama fra Milan se skromno oprostio riječima: “Hvala i oprosti”.

 

Nakon svetih misa organiziran je domjenak u obližnjim župnim prostorijama i dvoranama. Sve tri župne zajednice su željele izraziti fra Milanu zahvalnost za sve što je u proteklih šest godina svoje službe učinio za ove hrvatske katoličke zajednice.

 

“Hvala fra Milane na svim darovima i blagoslovima koje si nam donio. Tvoja su nam djela i riječi, začinjeni iskrenim osmijehom, duboko dojmila i zauvijek će ostati u srcu.”, riječi su koje su objavljene na mrežnoj stranici ovih triju zajednica.

 

Nažalost, odlukom odgovornih iz biskupije Rottenburg – Stuttgart ove zajednice neće dobiti novog svećenika na fra Milanovo mjesto. Iako su zajednice kontaktirale biskupiju i iznijele svoje argumente, biskupijska odluka je ostala nepromijenjena. Treba spomenuti da je ova odluka donesena u kontekstu biskupijskog procesa štednje koji se tiče svih župa i zajednica.

 

Župnik ovih hrvatskih zajednica od jeseni 2021.godine je vlč. Andrija Župarić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije koji je prošle godine proslavio 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja.

 

Spomenimo i to da se fra Milan Gelo tjedan dana ranije na poziv oprostio i od hrvatskih katoličkih zajednica Bl. Alojzija Stepinca Balingen i Svetog Nikole Tavelića Ebingen koje vodi don Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

Na facebook stranici ovih zajednica prigodno je objavljeno:

 

“U srcima naših vjernika puno je zahvalnosti za sve one zamjene, ispovijedi, sv. mise i tako lijepe trenutke provedene zajedno.

 

Fratar osmjeha radosti koji je zarazno djelovao na sve nas nosi Kristovu ljubav koju dijeli svakoj osobi. Voli čovjeka, nađe trenutak za svakog, zaboravlja sebe da bi drugom životom, molitvom bio odgovor u ljubavi, liječeći mnoga ranjena srca.

 

Fra Milane mnogi žale zbog tvog odlaska moram reći s pravom jer toliko si uz svoj studij uspio se približiti tisućama na ovim prostorima u svim hrvatskim zajednicama.

 

Hvala za sve! Sretno tamo gdje budeš.”

 

Fra Milan Gelo, rođen je u Livnu, 1989. godine, završio je Opću gimnaziju u Livnu. U postulaturu hrvatske provincije Svetog Jeronima franjevaca konventualaca primljen je 2009. godine. 3. rujna 2011.godine u bazilici svetoga Franje u Asizu polaže svoje prve redovničke zavjete, nakon godinu dana novicijata provedenog u Svetom samostanu.

 

Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj katedrali po rukama kardinala Josipa Bozanića 18. lipnja 2016.godine. Pisao je i za Živu zajednicu, list Hrvatskih katoličkih zajednica koji šest puta godišnje izlazi u Frankfurtu na Majni, a izdaje ga hrvatski dušobrižnički ured.

Viteskiba

Izvor: ( livnovine.com / Mostarski.info )

Popularno danas