Konferencija je okupila stručnjake iz Republike Hrvatske i inozemstva s ciljem razmjene znanja i iskustva te unaprjeđenja odgojno-obrazovnog sustava, s naglaskom na rad s potencijalno darovitom i visokomotiviranom učenicima.

Konferenciju je otvorio župan Blaženko Boban, a nazočili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Iva Ivanković, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te veliki broj predavača među kojima hrvatski znanstvenik Dragan Primorac i brojni drugi.

foto:na enter konferenciji u splitu oš „fra lovro karaula“ iz livna je predstavila primjer dobre prakseNajvećoj obrazovnoj konferenciji na ovim prostorima su nazočili ministrica Gordana Nakić, Matilda Barać, Dona Hrga te predstavnici ostalih škola iz Hercegbosanske županije.

Splitsko-dalmatinska županija osnivač je Centra izvrsnosti koji ove školske godine okuplja 3350 učenika, od Dubrovnika do Zadra, uključujući i 39 učenika iz Hercegbosanske županije, s kojima će raditi 675 mentora na devet različitih područja.

foto:na enter konferenciji u splitu oš „fra lovro karaula“ iz livna je predstavila primjer dobre prakseNaglasak konferencije je na stečenom iskustvu u radu s darovitima i visokomotiviranima te na primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i šire – kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ, kojemu ovom prilikom zahvaljujemo što je Hercegbosansku županiju prepoznao kao partnera, a OŠ „Fra Lovro Karaula“ iz Livna kao primjer dobre prakse u radu s potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima koji se u ovoj školi uspješno provodi od školske 2021./22. godine. Naime, riječ je o pilot projektu posebnog razrednog odjela s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, jedinstvenog na ovim prostorima, čiju evaluaciju su radili stručnjaci iz Centra izvrsnosti SDŽ. Ovaj hrabar i hvale vrijedan iskorak u obrazovanju izazvao je veliki interes nazočnih, a  predstavila  ga je Dona Hrga, pedagoginja Škole koja je u okviru teme „Inovativne foto:na enter konferenciji u splitu oš „fra lovro karaula“ iz livna je predstavila primjer dobre praksemetode u radu s darovitima“ predstavila eksperimentalni program posebnih odjela, od načina formiranja odjela, do rada i praćenja rezultata.

Hrvatski znanstvenik Dragan Primorac naglasio je: „Prosjek je uništio mnoge države i sustave, ne smijemo dopustiti da nam prosjek bude inspiracija u onome što radimo.“

Da Splitsko-dalmatinskoj županiji prosjek nije inspiracija jasno je dao do znanja župan Blaženko Boban i najavio kako će, zahvaljujući Vladi RH, u Ulici Ruđera Boškovića na 2000 kvadrata napraviti i opremiti Centar izvrsnosti i inkubator za studente te gradnju kampa u Novim selima kod Omiša.

foto:na enter konferenciji u splitu oš „fra lovro karaula“ iz livna je predstavila primjer dobre prakseNapominjemo kako je i u Hercegbosanskoj županiji, zahvaljujući suradnji resornog ministarstva i Centra izvrsnosti iz SDŽ, od 2021. godine počela sustavna briga za potencijalno darovite i visokomotivirane učenike koji su do sada bili zapostavljeni te je u tijeku osnivanje četiri školska centra izvrsnosti koji će donekle zadovoljiti trenutne potrebe i općenito doprinijeti kvaliteti odgojno-obrazovnog rada u našoj županiji, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

www.tomislavnews.com