back to top

FOTO: Završena restauracija zida na Župnoj crkvi u Seonici

S jučerašnjim danom (19. travnja, 2024.) završena je potpuna restauracija vanjskog zida na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Seonici.
Ovaj zahvat pokazao se opravdanim, na kojemu je inzistirao fra Sretan Čurčić. Nakon uklanjanja prvih fuga pojavila se velika količina vlage u zidu koja je stvarala mnogo problema u unutrašnjosti crkve. Crkva koju 1932. godine sagradi fra Bariša Drmić, veliki pokornik i molitelj, vapila je za temeljnom restauracijom. Vanjske stjenke zida trebalo je ispjeskariti kako bi se uklonile sve naslage nečistoća na kamenu.
foto: završena restauracija zida na župnoj crkvi u seonici foto: završena restauracija zida na župnoj crkvi u seonici foto: završena restauracija zida na župnoj crkvi u seonici
Po završetku pripremnih radova pristupilo se postavljanju nove fuge te trajna zaštite zida. Još predstoji skinuti skelu kako bi ova prelijepa građevina zasjala u svoj svojoj punini. Izvođač radova radio je predano i odgovorno kako bi se ovaj vrlo zahtjevan i obiman rad obavio što bolje.
foto: završena restauracija zida na župnoj crkvi u seonici foto: završena restauracija zida na župnoj crkvi u seonici foto: završena restauracija zida na župnoj crkvi u seonici foto: završena restauracija zida na župnoj crkvi u seonici
Ovim putem zahvaljujem izvođaču Draganu Galiću i ekipe koja je stručno radila na izazovnom poslu restauracije. I daje, nakon što je crkva umivena u izvornu ljepotu i dalje će služiti na čast i slavu Božju za potrebe vjernom puku i svima koji budu hodočastili u buduće svetište Majke Božje u Seonicu. Na nama je da ustrajemo na tom putu.
Hvala fra Sretanu na ustupljenim fotografijama. Kako je se radilo, prikaz u kratkom foto zapisu, piše Omolje.com
PRIJE POČETKA RADOVA TREBALO JE izmjestiti spomenik fra Bariše Drmić u prostor župnog dvora
Prije početka radova na uređenju crkvenog dvorišta oko crkve u Seonici bilo je potrebno izmjestiti spomenik fra Bariše Drmića. Spomenik se nalazio na crkvenom dvorištu ispred crkve. Izvođači restauratorskih radova uklonili su postoje spomenika i sam spomenik prenijeli u prostor župnog stana gdje će se privremeno nalaziti dok budu tekli radovi na uređenju crkvenog dvorišta.
Svi oni koji su se molili u zagovor velikom pokorniku i graditelju crkve fra Bariši Drmiću to mogu i dalje činiti i to u prostoru župnog dvora u holu ispred župnog ureda, piše web stranica:   Omolje.com
www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Popularno danas