FOTO/VIDEO: Stavljanje palija na ramena nadbiskupa Kutleše

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua stavio je metropolijski palij na ramena splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Dražena Kutleše na početku misnoga slavlja u subotu 9. srpnja u crkvi Svete obitelji u Solinu. Snimka prijenosa uživo dostupna je na YouTube kanalu Laudato TV-a.

foto/video: stavljanje palija na ramena nadbiskupa kutleše

 

Što je metropolijski palij  i što znači staviti je metropolijski palij na ramena?

Palij koji je izrađen isključivo od janjeće vune simbolički označava Dobroga Pastira iz Evanđelja
Palij (lat. pallium) je znak vlasti koju u svojoj pokrajini ima metropolit u zajedništvu s Rimskom Crkvom. Izrađen je od vunene trake široke tri prsta odrasle osobe (oko 6 cm) koja ima oblik kruga. Na vanjskom dijelu kruga dijagonalno su istkane dvije trake dužine oko tridesetak centimetara. Palij se stavlja preko glave iznad svega liturgijskog ruha (iznad misnice) tako da stoji na ramenima, s tim da trake slobodno vise, jedna na leđima, a druga na prsima. Na paliju se nalazi šest crnih križeva, jedan na trakama, zatim po jedan sprijeda i straga na spoju kruga i traka palija te po jedan na lijevom i desnom ramenu. Dakle, ta četiri križa koja se nalaze na krugu palija čine križ na osobi koja ga nosi, što svakako ima i svoju teološku simboliku. (bitno.net)

 

www.tomislavnews.com/IKA/HKR

www.tomislavnews.com

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi