FOTO/VIDEO: Planinari iz Tomislavgrada spašavali osječke planinare na ferati “Srce Veleža”!

Jučer je poznati planinar iz PD “Orlova stina” i PD “Prisoje” s kolegicom iz Zagreba krenuo na feratu “Srce Veleža”, inače najtežu feratu u regiji. Ferata je čelična staza, od sajli i klinova, koja se postavlja kroz stijene.
“Nekih pola sata prije ulaska u feratu, sustignemo smo sedam planinara iz Osijeka. Srećom po njih pa smo ih propustili da se penju prvi. Taman u sredini ferate u najtežem dijelu/detalju ove ferate dogodila se nesreća. Planinarka Brankica iz Osijeka je pala prvi pa drugi put i pri tom ozlijedila sebe i još četvoricu kolega. Kada smo došli do njih, ja sam smirivao nezgodnu situaciju, ohrabrio ih i usidrili smo ih na feratu. Odmah sam zvao telefonski brojeve u nuždi da hitno obavijeste GSS, ali, nažalost, brojevi nisu funkcionirali, vjerojatno nije bilo signala.

Srećom su i oni, a i mi ponijeli opremu potrebnu za izvlačenje u takvim situacijom(radi se o užadi, karabinerima, prusikama…) pristupio sam pravljenju sustava za izvlačenje. Odlučili smo ij izvući prema vrhu ferate. Nakon deset sati izvlačenja uspjeli smo Planinarku i dvojicu planinara koji su bili ozlijeđeni izvući uz ferate. I planinari iz Osijeka, a i mi bili smo presretni, oni zahvalni što smo ih spasili, a mi što smo im pritekli u nevolji, a bilo je rizično. Sreća je i što smo njih pustili da se penju prvi, jer da smo mi bili prvi ne bi ih ni vidjeli, pa bi ostali u velikim problemima. Bilo je to plesanje po sajlama ferate “Srce Veleža”, ispričao nam je Ilija Babić, planinar koji je i licencirani planinarski vodič, obučen za ovakve situacije.

  Načelnik Buntić na potpisivanju ugovora o financiranju projekata prekogranične suradnje

www.tomislavnews.com/PD “Orlova stina” Tomislavgrad

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 1 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi