FOTO: Učenici u Mostaru podržali narod Ukrajine

Nekoliko desetina učenika Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru održali su u petak u podne šetnju centrom Mostara u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine.

Uzvikujući poruke “Stanimo uz Ukrajinu” i “Želimo mir”, te noseći transparente, učenici UWC Mostar su u centru Mostara iskazali podršku ratom pogođenom narodu Ukrajine.

Jedan od organizatora šetnje je i učenik Kyrylo, koji je inače iz Kijeva i čija porodica je još uvijek u tom gradu, koji se nalazi pod vatrom ruske vojske.

“Oni su više-manje uredu, mada su svi ostali u Kijevu, pa su stalno izloženi udarima projektila, bombardiranjima. Nadam se da će na kraju sve biti kako treba”, rekao nam je taj mladić iz Ukrajine.

Kyrylo smatra da su akcije ruske vlade i vojske neopravdane, te poziva ljude u Bosni i Hercegovini, za koje kaže da kao niko drugi razumiju stanje koje rat može donijeti, da doniraju ukrajinskom Crvenom križu ili vojsci, koja se – kako kaže – sama bori protiv druge po veličini armije u svijetu.

“Samo sam želio podsjetiti ljude Mostara na to šta se dešava u mojoj zemlji i da izazovem neku vrstu reakcije kod njih”, rekao je Kyrylo o organizaciji šetnje solidarnosti u Mostaru.

U šetnji solidarnosti sa narodom Ukrajine učestvovale su i učenice Koledža ujedinjenog svijeta Tara Šiljak iz Bugojna i Ana Kalem iz Sarajeva.

“Cilj je da postičemo mir i jedinstvo u svijetu, pa tako i u Ukrajini. da jednostavno damo neku potporu ljudima koji sada prolaze kroz to i da se solidarišemo i da odvojimo ovu šetnju za njih, da im pokažemo da smo tu, da razumijemo šta se dešava”, kazala nam je Tara.

 

“Prvenstveno sam došla da podržim učenike iz Ukrajine koji takođe pohađaju ovu školu, ne samo njih nego i njihove sugrađane i njihove porodice, koji su još uvijek u Ukrajini”, rekla nam je uz ostalo Ana.

Rukovodilac Odjela za razvoj i unapređenje rada Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, Haris Idriz, podsjeća da je Koledž škola koju poohađaju srednjoškolci iz 58 zemalja svijeta, te da su oni sami organizirali današnji skup.

“Na ovaj način mi pokušavamo iskazati jednu solidarnost sa svim žrtvama koje su pogođene ratom. Mislim da na ovaj način je to minimum neki koji mi možemo uraditi”, rekao je Idriz.

foto: učenici u mostaru podržali narod ukrajine

 

(Mostarski.ba)

 

 

mostarski.ba
#FOTO #Učenici #Mostaru #podržali #narod #Ukrajine

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas