FOTO: SVEČANO misno slavlje na svetkovinu svetog Ivana, zaštitnika Župe Roško Polje, predslavio je fra Stjepan Klarić

Danas, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, po tradiciji, u duvanjskom kraju svečano misno slavlje služeno je u Župi Roško Polje čiji je zaštitnik sveti Ivan Krstitelj.

Kako se to godinama radi, uz molitvu, procesija s kipom svetog Ivana krenula je od roške crkve preko polja da groblja sv. Ivana, jednog od najstarijih grobalja i spomenika na njemu u ovom kraju.

U groblju i na svečanoj svetoj misi  bilo je mnoštvo vjernika/hodočasnika pristiglih iz svih duvanjskih župa, i pješke i u vozilima, a Rožana ponajviše koji za ovu svetkovinu stižu sa svih strana.

Svečano misno slavlje predvodio  je fra Stjepan Klarić, rođen u susjednoj Župi Bukovica, a sada gvardijan u Slanom koji je u nadahnutoj propovijedi govorio o životu sv. Ivana Krstitelja, koje je bio malo čudno dijete čiji su se roditelji pitali što će biti od njega?

Opaža se kao neka čudnovata slutnja da se radi o velikom događaju koji lagano sve prožima ostavljajući nam mogućnost da razmišljamo kako najveće vrijednosti, kao npr. život i ljubav, nisu plod naših nastojanja ni povijesnog razvitka, nego su čisti dar.

Ivan Krstitelj, u svojoj osobnoj vrijednosti i povijesnom djelu, jest Božji dar ne samo roditeljima nego svim ljudima svih naroda i vremena. Zato se i naziva čovjek poslan od Boga (Iv 1, 6).

Ivan Krstitelj bio je mučenik, isposnik, propovjednik, krstitelj, glas koji viče u pustinji “S neodoljivom snagom prodirao je Ivanov govor do zadnjih kutaka srca i u ljudima lomio posljednja uporišta tame i zlobe”.

  Liga nacija: Pašalić za slavlje na Parkenu

Iako je proživljavao  teške trenutke, ipak se u svojoj vjeri nije pokolebao, niti mu je vjera potamnjela, niti je pouzdanje klonulo, nego su i vjera i pouzdanje pokazali svoje pravo lice.

Sv. Ivan Krstitelj nije se dao zbuniti i zavesti na stranputicu, on je gradio mišljenje  i stvarao svoje uvjerenje na  jedino razborit način: obratio se izravno Isusu i od njega zatražio pomoć i razjašnjenje.

Svečano misno slavlje uveličalo je skladno pjevanje Župnog zbora, a župnik fra Đoka je zahvalio svima koji su pomogli da ova svetkovina i misno slavlje u Roškoj župi budu ovako svečani, sveti, kako i dolikuje spomen danu Sv. Ivana i ovoj župi.

www.tomislavnews.com/Foto: Pere Tokić

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi