FOTO: OBILJEŽENA 31. obljetnica pogibije duvanjskog viteza Frane Bokanovića – Bebe i njegovih suboraca

U mjestu Miranje Donje, ispred kamenog križa, spomen obilježja na pogibiju hrvatskih vitezova  Frane Bokanovića – Bebe, Mire  Barešića, Zdeslava Turića i Milana Pandžića,  danas je obilježena je 31. obljetnica njihove pogibije na početku Domovinskog rata.

Na taj hrabri čin danas su se misom zahvalnicom, polaganjem vijenaca i paljenje svijeća podsjetili  predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i poznanici te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

Na obilježavanju 31. obljetnice bili su iz Tomislavgrada obitelj pokojnog Frane Bokanovića i Mijo Šteko ispred Općine Tomislavgrad i Tenkista HVO.

Iz životopisa hrvatskog viteza:

Satnik FRANO BOKANOVIĆ (3. siječnja, 1968. – 1. kolovoza 1991.)

Frano Bokanović, sin Milice r. Ćavar i Stipe, rođen je 3. siječnja 1968. godine u Vedašiću, općina Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina. Osnovnu i srednju kemijsko-tehničku školu završio je u Tomislavgradu. Aktivno se bavio kick-boxom; kao prvak Austrije osvojio je Union Cup. Od 21. studenoga 1990. bio je pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske Kumrovec. U travnju 1991. privremeno odlazi u Austriju i Njemačku, zatim se vraća u Hrvatsku. Dana 1. srpnja 1991. godine dragovoljno pristupa u djelatni sastav Specijalne postrojbe HV-a, a zatim odlazi na zadarsko bojište. Poginuo je 1. kolovoza 1991. izvršavajući borbenu zadaću na prvoj crti bojišta u Miranju Donjem kod Benkovca. Pokopan je uz vojne počasti u rodnom Vedašiću. Posmrtno mu je dodijeljen čin satnika. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom hrvatskog trolista i Spomenicom domovinskog rata.

  Čvrsnica i dalje u plamenu, vatrena stihija guta gustu borovu šumu

Hvala hrvatskim vitezovima, pokoj vječni daruj im Gospodine.

foto: obilježena 31. obljetnica pogibije duvanjskog viteza frane bokanovića – bebe i njegovih suboraca

www.tomislavnews.com/M.Šteko

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi