back to top

FOTO| Korisna predavanja o pretilosti i dijabetesu, ekranima i njihovom utjecaju na savremeni način života i odgoj

Poučna predavanja o pretilosti, dijabetesu i utjecaju ekrana na djecu

U petak, 24. svibnja, u Neumu su održane edukativne prezentacije dviju stručnjakinja – prim. dr. Željke Bilinovac, iz područja dječje endokrinologije i dijabetologije, te kliničke psihologinje, KBT psihoterapeutkinje u edukaciji, Ivane Granić Galić, obje zaposlene na odjelu Pedijatrije SKB Mostar. Cilj predavanja bio je informirati prisutne o najčešćim problemima s kojima se suočavaju djeca i roditelji u današnjem društvu.

Prehrana kao ključni faktor pretilosti i dijabetesa

Dr. Bilinovac istaknula je da su pretilost i dijabetes postali globalni problem, ukazujući na to da je bosanskohercegovačko stanovništvo definitivno među najdebljima u Europi. Preporučila je češće, ali manje obroke tijekom dana te naglasila važnost tjelesne aktivnosti, posebno kod djece. Na primjeru idealnog tanjura, objasnila je važnost pravilne prehrane.

Dr. Bilinovac je naglasila značaj vitamina D3 za organizam i upozorila na kronični nedostatak ovog vitamina kao jednog od uzroka dijabetesa. Također, je istaknula porast poremećaja u prehrani poput anoreksije i bulimije te naglasila važnost prevencije tih oboljenja.

Nedostatak granica u odgoju djece

Dr. Galić-Granić govorila je o zabrinjavajućem porastu problema s ekranizacijom u odgoju djece. Istaknula je da djeca mlađa od 2 godine nemaju što tražiti pred ekranima te je upozorila na negativne utjecaje ekrana na dječji razvoj. Osvrnula se i na problem ovisnosti o video igricama među djecom, ističući važnost prisutnosti roditelja u djetetovom životu.

foto| korisna predavanja o pretilosti i dijabetesu, ekranima i njihovom utjecaju na savremeni način života i odgoj

Dr. Galić-Granić je istaknula nužnost postavljanja granica u odgoju djece te je pozvala roditelje da se aktivno uključe u život svoje djece. Ugasite ekrane i osnažite život, poruka je koju je poslala prisutnima na predavanju.

Predavanje je organizirala udruga Mare Nostrum uz potporu Općine Neum i podršku Doma zdravlja Neum, a moderatorica je bila Nikolina Lovrić.

Izvor: ( neum.online / Mostarski.info )

Popularno danas