FOTO-ČESTITKA: DANAS je kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 28. svibnja euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi tijekom kojega je zaredio devetnaestoricu novih svećenika.

Na početku slavlja kardinal Bozanić pozdravio je sve okupljene i pozvao da “molimo za one zbog kojih smo ovamo došli.”

U homiliji kardinal je rekao: “U Duhu Svetom zahvaljujem Bogu za vas, za milost Božju koja vam je dana u Kristu Isusu, za dar vaših života, poziva i odaziva. Dragi ređenici, vaša nazočnost u ovom slavlju sa svom jasnoćom govori da Gospodin poziva. Isus Krist, uskrsli i živi, prisutan među nama, nastavlja pozivati i danas. I ne samo to. Gospodin ima povjerenja u nas i vjeruje da smo sposobni na njegov poziv odgovoriti svojim životnim predanjem. On vrednuje naše sposobnosti i našu odlučnost da ga slijedimo. Sam Isus nam daje snagu i jača naše povjerenje da s njegovom pomoći možemo od svoga života učiniti nešto lijepo, da naš život postane dar za Njega i za braću i sestre. To je temelj radosti koja danas spontano izvire iz naših srdaca. Osjećaje radosti nije teško zapaziti na našim licima dok promatramo devetnaest mladića koji će, nakon dugog i zahtjevnog puta formacije, danas biti zaređeni za prezbitere Katoličke Crkve.”

foto-čestitka: danas je kardinal bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

“Doživljaji slavlja ređenja pružaju nam posebnu prigodu za promišljanje rasvijetljeno naviještenom Riječi Božjom”, istaknuo je zagrebački nadbiskup te, tumačeći evanđelje, nastavio: “Kad su učenici pristigli na obalu nisu primijetili Gospodina, nego ‘pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh’. Nisu vidjeli Učitelja, nego znakove njegove ljubavi. Tako je i s nama. Mi u svakidašnjem životu ne vidimo Boga, ali pozorno srce raspoznaje beskonačne znakove Božje prisutnosti, koja nas prosvjetljuje, hrani, ispunja i daje smisao našem životu. Tada pristupi Isus i kaže im: ‘Donesite riba što ih sada uloviste’. Isus je pripremio dar: ribu i kruh, ali traži i suradnju svojih. Nema smisla sudjelovati na Isusovoj gozbi, ako se ne daje osobni doprinos. Nema smisla biti kršćanin, nema smisla postati svećenik, ako netko u životu nešto ne primi od nas, ako ne slijedimo Isusov put i živimo za druge. Isusov dar treba nas oblikovati da i mi sami postajemo dar za druge.”

Obraćajući se ređenicima kardinal je istaknuo: “Isus se daruje svojima. Isus se nastavlja darivati. Najveći znak Isusove prisutnosti među nama jest Euharistija, jer Bog želi zauvijek biti s nama. A vi, dragi đakoni, ređenjem za prezbitere postat ćete na neki način sakrament Euharistije, jer Euharistije nema bez svećenika. Budite uvijek u poniznosti srca svjesni tog uzvišenog poziva i poslanja. Vršite ga sa strahopoštovanjem, vjerno i pobožno. Uvijek raspirujući milosni dar Božji koji je u vama po polaganju mojih ruku (usp. 2 Tim 1, 6).”

“Isus promatra dubinu našega srca, koje želi osloboditi, ozdraviti, posvetiti. Svetost dolazi od Boga koji je jedini svet i koji nas prvi ljubi. Čovjekova svetost nije odsutnost grijeha. Tko bi tada mogao postići svetost? Svetost se postiže, u svetosti se napreduje, prihvaćanjem Krista – i to sada. To vječno sada traje u Bogu. Ono se neprestano događa između Boga i čovjeka po Isusu Kristu u Duhu Svetom. Tu su smješteni kršćanski pozivi, a posebno poziv u ministerijalno svećeništvo”, poručio je kardinal Bozanić.

Na kraju homilije kardinal je istaknuo: “Vi ste, dragi đakoni, za geslo svećeničkog ređenja izabrali Isusove riječi: »Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje« (Iv 15, 13). Današnje evanđelje završava Isusovim pozivom: ‘Idi za mnom!’ Stoga i vi idite za Isusom slijedeći njegov primjer ljubavi.”

foto-čestitka: danas je kardinal bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić čestitao je novozaređenim svećenicima, njihovim obiteljima, prijateljima i župnim zajednicama. Na kraju slavlja devetnaestorica ređenika podijelili su okupljenima mladomisnički blagoslov.

Na misnom slavlju koncelebrirali su pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, generalni vikar i moderator NDS-a mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar i kancelar NDS-a preč. Marko Kovač, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta preč. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta preč. Josip Šimunović, redovnički provincijali, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, odgojitelji i duhovnici NBS-a, te okupljeni svećenici.

foto-čestitka: danas je kardinal bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

Sveti red prezbiterata primili su za Zagrebačku nadbiskupiju: vlč. Krešimir BABIĆ, vlč. Petar BELINA, vlč. Mate CIKOJA, vlč. Domagoj KORUŽNJAK, vlč. Antonio KOVAČIĆ, vlč. Patrik PAULIĆ, vlč. Filip ŠEŠEK, vlč. Ivan VUJEVIĆ; za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda: fra Vinko BRKOVIĆ, OFM, fra Marko ĆOSIĆ, OFM, fra Ivan IVANKOVIĆ, OFM, fra Antonio KIRIN, OFM; za Hrvatsku dominikansku provinciju Navještenja BDM: fr. Marin GOLUBOVIĆ, OP, fr. Mario Ilija UDOVIČIĆ, OP; za Hrvatsku karmelsku provinciju svetog oca Josipa: o. Ante JAKUS, OCD;
za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca: fra Franjo ČOLAKOVAC, OFMConv., fra Zvonimir PERVAN, OFMConv.; za Hrvatsku kapucinsku provinciju sv. Leopolda Bogdana Mandića: fra Josip MILATOVIĆ, OFMCap, fra Ivan PERIĆ, OFMCap, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Otac velečasnog Mate Cikoje je Ivan rodom  iz duvanjskog sela Korita, a majka Branka iz Mandina Sela, kćerka  pok. Šimuna i pok. Anice – Matuše Seser.

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Popularno danas