FOTO-ČESTITKA: DANAS je kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

  Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 28. svibnja euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi tijekom kojega je zaredio devetnaestoricu novih svećenika.

  Na početku slavlja kardinal Bozanić pozdravio je sve okupljene i pozvao da “molimo za one zbog kojih smo ovamo došli.”

  U homiliji kardinal je rekao: “U Duhu Svetom zahvaljujem Bogu za vas, za milost Božju koja vam je dana u Kristu Isusu, za dar vaših života, poziva i odaziva. Dragi ređenici, vaša nazočnost u ovom slavlju sa svom jasnoćom govori da Gospodin poziva. Isus Krist, uskrsli i živi, prisutan među nama, nastavlja pozivati i danas. I ne samo to. Gospodin ima povjerenja u nas i vjeruje da smo sposobni na njegov poziv odgovoriti svojim životnim predanjem. On vrednuje naše sposobnosti i našu odlučnost da ga slijedimo. Sam Isus nam daje snagu i jača naše povjerenje da s njegovom pomoći možemo od svoga života učiniti nešto lijepo, da naš život postane dar za Njega i za braću i sestre. To je temelj radosti koja danas spontano izvire iz naših srdaca. Osjećaje radosti nije teško zapaziti na našim licima dok promatramo devetnaest mladića koji će, nakon dugog i zahtjevnog puta formacije, danas biti zaređeni za prezbitere Katoličke Crkve.”

  foto-čestitka: danas je kardinal bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

  “Doživljaji slavlja ređenja pružaju nam posebnu prigodu za promišljanje rasvijetljeno naviještenom Riječi Božjom”, istaknuo je zagrebački nadbiskup te, tumačeći evanđelje, nastavio: “Kad su učenici pristigli na obalu nisu primijetili Gospodina, nego ‘pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh’. Nisu vidjeli Učitelja, nego znakove njegove ljubavi. Tako je i s nama. Mi u svakidašnjem životu ne vidimo Boga, ali pozorno srce raspoznaje beskonačne znakove Božje prisutnosti, koja nas prosvjetljuje, hrani, ispunja i daje smisao našem životu. Tada pristupi Isus i kaže im: ‘Donesite riba što ih sada uloviste’. Isus je pripremio dar: ribu i kruh, ali traži i suradnju svojih. Nema smisla sudjelovati na Isusovoj gozbi, ako se ne daje osobni doprinos. Nema smisla biti kršćanin, nema smisla postati svećenik, ako netko u životu nešto ne primi od nas, ako ne slijedimo Isusov put i živimo za druge. Isusov dar treba nas oblikovati da i mi sami postajemo dar za druge.”

  Obraćajući se ređenicima kardinal je istaknuo: “Isus se daruje svojima. Isus se nastavlja darivati. Najveći znak Isusove prisutnosti među nama jest Euharistija, jer Bog želi zauvijek biti s nama. A vi, dragi đakoni, ređenjem za prezbitere postat ćete na neki način sakrament Euharistije, jer Euharistije nema bez svećenika. Budite uvijek u poniznosti srca svjesni tog uzvišenog poziva i poslanja. Vršite ga sa strahopoštovanjem, vjerno i pobožno. Uvijek raspirujući milosni dar Božji koji je u vama po polaganju mojih ruku (usp. 2 Tim 1, 6).”

  “Isus promatra dubinu našega srca, koje želi osloboditi, ozdraviti, posvetiti. Svetost dolazi od Boga koji je jedini svet i koji nas prvi ljubi. Čovjekova svetost nije odsutnost grijeha. Tko bi tada mogao postići svetost? Svetost se postiže, u svetosti se napreduje, prihvaćanjem Krista – i to sada. To vječno sada traje u Bogu. Ono se neprestano događa između Boga i čovjeka po Isusu Kristu u Duhu Svetom. Tu su smješteni kršćanski pozivi, a posebno poziv u ministerijalno svećeništvo”, poručio je kardinal Bozanić.

  PROČITAJ:   Dva helikoptera Helikopterskog servisa RS-a gase požar kod Jablanice

  Na kraju homilije kardinal je istaknuo: “Vi ste, dragi đakoni, za geslo svećeničkog ređenja izabrali Isusove riječi: »Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje« (Iv 15, 13). Današnje evanđelje završava Isusovim pozivom: ‘Idi za mnom!’ Stoga i vi idite za Isusom slijedeći njegov primjer ljubavi.”

  foto-čestitka: danas je kardinal bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

  Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić čestitao je novozaređenim svećenicima, njihovim obiteljima, prijateljima i župnim zajednicama. Na kraju slavlja devetnaestorica ređenika podijelili su okupljenima mladomisnički blagoslov.

  Na misnom slavlju koncelebrirali su pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, generalni vikar i moderator NDS-a mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar i kancelar NDS-a preč. Marko Kovač, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta preč. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta preč. Josip Šimunović, redovnički provincijali, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, odgojitelji i duhovnici NBS-a, te okupljeni svećenici.

  foto-čestitka: danas je kardinal bozanić zaredio 19 novih svećenika, među njima i jednog iz duvanjskog kraja

  Sveti red prezbiterata primili su za Zagrebačku nadbiskupiju: vlč. Krešimir BABIĆ, vlč. Petar BELINA, vlč. Mate CIKOJA, vlč. Domagoj KORUŽNJAK, vlč. Antonio KOVAČIĆ, vlč. Patrik PAULIĆ, vlč. Filip ŠEŠEK, vlč. Ivan VUJEVIĆ; za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda: fra Vinko BRKOVIĆ, OFM, fra Marko ĆOSIĆ, OFM, fra Ivan IVANKOVIĆ, OFM, fra Antonio KIRIN, OFM; za Hrvatsku dominikansku provinciju Navještenja BDM: fr. Marin GOLUBOVIĆ, OP, fr. Mario Ilija UDOVIČIĆ, OP; za Hrvatsku karmelsku provinciju svetog oca Josipa: o. Ante JAKUS, OCD;
  za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca: fra Franjo ČOLAKOVAC, OFMConv., fra Zvonimir PERVAN, OFMConv.; za Hrvatsku kapucinsku provinciju sv. Leopolda Bogdana Mandića: fra Josip MILATOVIĆ, OFMCap, fra Ivan PERIĆ, OFMCap, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

  Otac velečasnog Mate Cikoje je Ivan rodom  iz duvanjskog sela Korita, a majka Branka iz Mandina Sela, kćerka  pok. Šimuna i pok. Anice – Matuše Seser.

  www.tomislavnews.com

  www.tomislavnews.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adin
  Adin
  Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?