Formiranje Vlade HBŽ, bez Čovićevog HDZ-a, trenutačno koči SDA

Formiranje Vlade HBŽ za koju je 15 zastupnika potpisalo sporazum 22. studenog u skupštini, prema najavi je trebala, 30. studenog svečano biti formirana bez HDZ-a BiH, ali je proces zakočila SDA, jer nije dostavila ime svoga ministara.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio predsjednik Skupštine HBŽ Jozo Ćosić koji je ujedno i lider županijskog HDZ-1990, te glavne pregovore vodi zajedno sa HNP-om čiji je predsjednik Ivan Vukadin dobio legitimitet mandatara za sastavljanje nove vlade u toj županiji.

“Koalicijski sporazum za novu vladu 22. studenog je potpisalo 15 zastupnika i bio je dogovor da se dostave imena svih ministara mandataru do petka, kako bi on to meni mogao na skupštinu proslijediti u ponedjeljak, da sazovem kolegij u srijedu, te da vladu formiramo u četvrtak 30. studenog.

Međutim, još nismo dobili ime ministra iz SDA i to nam je trenutno kočnica za sazivanje kolegija skupštine”, kazao je Ćosić.

Ističe, kako su koalicioni partneri iz SDA tražili da ih se sačeka do ponedjeljka, ali da ime ministra nisu dostavili ni tokom utorka, te da očekuje, kako će to uraditi danas.

U suprotnom, po njegovim riječima, bit će primorani ići u novo preslagivanje vlade, jer kako navodi, svi ostali koalicijski partneri, potpisnici sporazuma su dostavili imena svojim ministara prema dogovoru, te se ne može na SDA više čekati.

Također nam je potvrdio, da u svakom slučaju, bilo da se dogodi novo preslagivanje vlade ili ne, HDZ BiH u toj županiji neće ući u vlast, nakon što je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Devedesetku izbacio iz vlasti.

“Nema razloga da HDZ BiH ovdje bude dio vlade, kad je možemo formirati i bez njih”, kazao je Ćosić za Klix.ba, te dodao kako iz stranke Dragana Čovića dio parlamentarne većine, u toj županiji, mogu biti jedino zastupnici koji su ga napustili.

Podsjeća da je sporazum o zajedničkom formiranju nove vlade u HBŽ potpisalo 15 zastupnika, te da im fale još dvije ruke za dvotrećinsku većinu, te se očekuje da će biti iz djela SDP-a i samostalnih zastupnika koji su napustili HDZ-a BiH, a jedna od njih je Marija Bagarić.

Potpisnici sporazuma za formiranje Vlade HBŽ su Hrvatski nacionalni pomak (HNP) sa pet zastupnika, HDZ 1990 sa četiri zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNS) i Stranka demokratske akcije (SDA) sa po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva.

Hoće li se formiranje nove parlamentarne većine bez HDZ-a BiH u HBŽ-u samo prolongirati u odnosu na zakazani rok, koji je bio 30. studenog ili će se ići u novo preslagivanje, zavisi od političkih predstavnika iz SDA koji trebaju dostaviti ime svoga ministar prema potpisanom sporazumu u toj županiji.

klix.ba

formiranje vlade hbž, bez čovićevog hdz-a, trenutačno koči sda

relax-portal.info

Popularno danas