back to top

Festival religiozne drame: Frama Široki Brijeg izvela predstavu „Svećenik krvave haljine“


festival religiozne drame: frama široki brijeg izvela predstavu „svećenik krvave haljine“
festival religiozne drame: frama široki brijeg izvela predstavu „svećenik krvave haljine“
festival religiozne drame: frama široki brijeg izvela predstavu „svećenik krvave haljine“
festival religiozne drame: frama široki brijeg izvela predstavu „svećenik krvave haljine“

Druga predstava 16. Festivala religiozne drame odigrana je u ponedjeljak 11. ožujka u kripti posuške župe. Gostovala je Frama Široki Brijeg s predstavom „Svećenik krvave haljine”. I ovaj put je veliki broj posjetitelja popratio predstavu.

Brojna postava Frame Široki Brijeg s oko 30 glumaca i pomoćnika u postavljanju scene, u središte predstave je stavila svećanika koji je u obavezi čuvanja ispovijedne tajne. „Ta obaveza ispovijedne tajne ide u našoj priči do toga da svećenik gubi svoj život, a ispovijednu tajnu unatoč tome ne želi odati“, kazale su nam Leonarda i Petra iz Frame Široki Brijeg.

Inače, predstava „Svećenik krvave haljine“ rađena je po uzoru na istoimenu knjigu francuske autorice Raoul de Navery, ali je u predstavi Frame Široki Brijeg je radnja prilagođena. Radnja predstave donosi svećenika Franju koji je okrivljen za zločin koji nije učinio. Na osnovu neopravdanih dokaza, Franjo je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva jedne žene. Koliko je bio pošten i odan svom svećeničkom pozivu dokazuje nam činjenica da mu se sam počinitelj ispovijedio, a Franjo nije tu ispovijednu tajnu odao ni pod cijenu vlastitog života.

Frama Široki Brijeg se s ovom predstavom osvrnula na važnost sakramenta Ispovijedi koji je posebno važan za ovo milosno vrijeme korizme. U korizmi smo pozvani očistiti našu dušu od grijeha i poboljšati svoje odnose s Bogom i bližnjima.

Na koncu se prisutnima obratio fra Jozo Hrkać i zahvalio dramskoj sekciji Frame Široki Brijeg na izvedbi. Tom prigodom je također naglasio kako nam u ovom korizmenom vremenu, vremenu kada se svi nastojimo ispovijediti pred Uskrs, ova predstava daje važnu pouku, a to je da ispovijedi uvijek pristupamo iskrena srca. „Ispovijed je stvar između nas i samog Boga, svećenik je samo prenositelj Božijeg milosrđa te nam ne treba biti prepreka da iskreno i ponizno pristupimo ovome sakramentu pomirenja s Bogom,” kazao je fra Jozo Hrkać nakon predstave.

Iduća predstava 16. Festivala religiozne drame je u ponedjeljak 18. ožujka s početkom u 19 sati u kriptno nove crkve. Na rasporedu je monodrama Pere Eranovića iz Splita pod naslovom „Bio sam tamo”. Riječ je o potresnom svjedočanstvu rimskog centuriona Marcela Galija koji po dolasku u Galileju dobiva svoj prvi zadatak: organizirati smaknuće mjesnog revolucionara poznatog po brojnim čudesima, a čiju tuniku osvaja na kocki. On kao ateist odbija pridodavati ikakva nadnaravna svojstva komadu tkanine, ali uranjajući sve dublje u priču Velikoga petka, shvaća da u sobi nije sam.

Objava Festival religiozne drame: Frama Široki Brijeg izvela predstavu „Svećenik krvave haljine“ pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Popularno danas