back to top

Federalni inspektori za mjesec dana izvršili 1.372 pojačana inspekcijska nadzora u FBiH

Federalni inspektori izvršili su za mjesec dana 1.372 pojačana inspekcijska nadzora u FBiH, a za utvrđene prekršaje predviđene su sankcije u iznosu višem od 830.000 KM.

Tijekom pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti sive ekonomije, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su u periodu od 13. ožujka do 13. travnja ove godine 1.372 pojačana inspekcijska nadzora i 13 kontrolnih nadzora. U tim nadzorima evidentirani su prekršaji koji podrazumijevaju izdavanje 533 prekršajna naloga s financijskim teretom od 830.652 KM.

– Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdata su 103 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionirani ukoliko ih otklone u ostavljenom roku.

Izrečena su i 53 rješenja o zabrani (46 rješenja o privremenoj zabrani rada za fizičku osobu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, šest rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala i jedno rješenje o zabrani prometovanja fitofarmaceutskim sredstvima), a za naplatu na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak je evidentiran iznos od 253.563,89 KM. U nadzorima u oblasti radnih odnosa u suradnji sa županijskim inspekcijama rada, zatečeno je 18 radnika na crno – navodi se.

U kontrolama temeljem Zakona o fiskalnim sustavima FBiH utvrđeno je da svaki od 564 kontrolirana subjekta posjeduje fiskalnu kasu, dok 84 subjekta u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune zbog čega će biti prekršajno sankcionirani. Kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane su Zakonom o fiskalnim sustavima FBiH, a kreću se u rasponu od 2.500 KM do 20.000KM za pravnu osobu – obveznika, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnika.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove, u suradnji sa županijskim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih županija u Federaciji Bosne i Hercegovine” za period ožujak – kolovoz 2023. godine”.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivrede i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori će trajati do 22.8. 2023. godine.

– Apeliramo na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje sa pozitivnim propisima da ne bi bili predmet sankcioniranja – navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako naglašavaju u priopćenju za javnost, nepravilnosti uočene u radu privrednih subjekata građani mogu prijaviti putem kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP (https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/; telefona za prijave je 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata); – e-maila: info@fuzip.gov.ba; poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Izvor: Fena/Večernji list BiH

Objava Federalni inspektori za mjesec dana izvršili 1.372 pojačana inspekcijska nadzora u FBiH pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas