back to top

FBiH / Sami sebi možete uplaćivati staž, evo koliko je to novaca mjesečno

I danas postoje poslodavci u Federaciji koji ne uplaćuju doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima.

To radnicima uzrokuje probleme jer neće imati dovoljno plaćenog staža kod odlaska u mirovinu.

Zbog toga se događa da osobe umjesto za 25 godina kontinuiranog rada u profesiji imaju isto toliko staža, oni imaju nekih 13 godina i nisu rijetki oni koji pitaju da li sebi mogu uplaćivati staž kako bi se koliko-toliko približili uvjetima za odlazak u mirovinu.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje kažu da građani imaju mogućnost sebi uplaćivati staž.

– Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2024. godini je 329,63 KM. Toliko je određeno prema prosjeku federalne plaće i ne može više niti manje od tog iznosa. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu MIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno – pojašnjava za Faktor Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U prošloj godini iznos dobrovoljnog osiguranja koji se uplaćuje mjesečno je bio 288,83 KM.

Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se ne nalazi u obveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu.

Staž se počinje računati od trenutka predaje dokumentacije.

Kod plaćanja staža u poslovnicu Zavoda MIO osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu, liječničko uvjerenje i osobnu iskaznicu.

Kod uplate dobrovoljnog osiguranja ne treba tvrtka kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao mirovinski, odnosno, redovni staž.

U Zavodu MIO FBiH rečeno nam je ranije kako se događalo da naši ljudi, a koji su vani, imaju nekih 13 ili 14 godina staža ovdje, sebi plaćaju staž kako bi namirili na 15 godina jer to je minimum koji je potreban da se ode u mirovinu sa 65 godina života.

Za dobrovoljni staž u 2022. godini na mjesečnom nivou trebalo je izdvojiti 259,83 KM.

relax-portal.info

Popularno danas