Evo kakvo će vrijeme biti za Božić i Novu Godinu

Meteorolog Nedim Sladić se ovog jutra javio za program N1 iz Londona. Sladić je govorio o vremenskim prilikama koje slijede za nastupajuće praznike, te otkrio kada se može očekivati “prava” zima.

Cijeli prosinac je prošao, a u dosta gradova u BiH nismo imali snježni pokrivač izuzmemo li prostor Krajine koji se našao u graničnim uvjetima pa se bilježio prvi snijeg. Pomalo neuobičajena situacija”, kazao je Sladić.

Kada se opet možemo nadati “bijelom Božiću”?

“Kada govorimo iz aspekta Božića, više je kod nas zelenih Božića nego bijelih. Sama definicija “bijelog Božića” zavisi od zemlje do zemlje u kojoj se nalazite. Tako je u SAD dovoljno da imate jedan inč snijega da se Božić smatra bijelim. To je recimo jedan jako dobar kriterij. Britancima je dovoljna jedna pahulja snijega da smatraju da imaju bijeli Božić. Sarajevo je zadnji put imalo bijeli Božić 2012. godine. Od 2013. do danas ga nije bilo“, kazao je i dodao:

“Morat ćemo se navikavati da imamo što češće vremenske oscilacije. Planeta se zagrijava i tu će morati doći do procesa koji će planetu dovoditi u stanje ravnoteže”.

Sladić je pojasnio zašto je prosinac ove godine neuobičajen.

“Ovaj prosinac je po svim prilikama neuobičajen, posebno zbog položaja sistema koji su zahvatili Stari kontinent. Dosta nisko se spustila mlazna struja. To je vrsta snažnih vjetrova koja pomjera vremenske sisteme od Zapada prema Istoku. BiH je u prosincu izbjegla snijeg jer se nalazila na periferiji sistema niskog zračnog tlaka, odnosno njegove zadnje strane koja je donosila snježne padavine negdje do područja rijeke Save i Une. Što se tiče ovog samog spomenutog utjecaja ciklone, mi smo se nalazili na prednjoj strani pa nam je sa Mediterana stizao topao zrak. Sistemi u našu zemlju su dolazili iz južnog Atlantika, preko Biskajskog zaljeva. To su najružnije ciklone i upravo je takva unijela dosta vlage i dosta toplote. Uz dosta toplotne energije imamo obilnije padavine. To do 2023. nećemo imati“.

  Crne brojke: U pet godina gotovo 6000 srednjoškolaca manje

Sladić dodaje da zime do početka siječnja nema.

“Ono što možemo reći je da zime do 1. ili 2. siječnja definitno nema na našim prostorima. Ovo sve što se dogodilo sa SAD-om će učiniti da bilo kakav hladan zrak koji dođe u dodir sa Atlantikom bude proizvođač niskih zračnih pritisaka koje će donositi topao i vlažan zrak većem dijelu Europe. Zato prave zime i dalje nema na vidiku. Tek negdje polovinom siječnja se gube signali pa bi se zima mogla vratiti“.

Dugoročne prognoze bude određene nesigurnosti, kazao je.

“Ali kada se pogledaju mjesečne prognoze, onda nema neke nade za veću i dugotrajniju zimu. Još uvijek dosta nesigurnosti, Nova godina je definitivno bez snijega, bez padavina. Neće biti hladno, ali da će biti zagađeno, vjerojatno trebamo računati na to“.

“Za sada nam zimske jakne neće trebati, ali su vremenske prilike dosta nepredvidive i kompleksne, onda računajmo na sve. Nadati se da će nas ove godine zaobići snijeg u ožujku i travnju koji su postali tradicionalni u proteklim godinama“.

Objava Evo kakvo će vrijeme biti za Božić i Novu Godinu pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi