back to top

Evo kada građani mogu očekivati uplatu pomoći od 300 do 600 maraka zbog energetske krize

“Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da cijeli postupak bude završen prije kraja ove godine”, rekao je ministar.

Javni poziv za domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u nadilaženju energetske krize zatvoren je u petak, a ono što sve zanima jest kada se može očekivati pomoć.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pojasnio je proceduru nakon podnesenih prijava te kad se mogu očekivati isplate.

“Općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave. Poslije toga imat ćemo privremeni popis kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom razdoblju će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na popisu uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog popisa”, pojasnio je ministar.

Dodao je kako će na osnovu konačnog popisa Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima.

“Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da cijeli postupak bude završen prije kraja ove godine”, obećao je ministar.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026; Novi Grad Sarajevo 10.739; Tuzla 7.702; Ilidža 6631; Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

Post Evo kada građani mogu očekivati uplatu pomoći od 300 do 600 maraka zbog energetske krize je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas