Europski parlamentarci u Mostaru – rasprava o odnosu Unije i BiH

U Mostaru je održana panel-rasprava o temi odnosa Europske unije i Bosne i Hercegovine.

Zastupnici Europskog parlamenta iz Španjolske, Italije, Bugarske, Hrvatske i Poljske razgovarali su o načinu na koji bi se Bosna i Hercegovina našla na pravom putu ka Europskoj uniji, ali i trenutnim preprekama da se to ostvari.

Bosna i Hercegovina se nalazi u kompleksnoj geopolitičkoj situaciji, no unatoč tomu parlamentarci optimistično ohrabruju Bosnu i Hercegovinu na europskome putu. Poručeno je kako građanski pristup nije jedino moguće rješenje jer je, kažu, BiH povijesno multinacionalna država, a Europska unija poštuje različitost zemalja.

„Da napravimo BiH po mjeri svih, a ne po mjeri političkih elita ili po mjeri onih koji žele nametanjima političkih predstavnika i nametanjem nekih politika graditi BiH po mjeri isključivo samih sebe“, kazao je predsjednik HRS-a BiH Slaven Raguž.

Korupcija je jedan od ključnih problema na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. Kako bi bila spriječena, ističu, potreban je administrativni preustroj. Istaknuto je i to da Europska unija podrazumijeva važnost nacionalnih odnosa i želi spriječiti hegemoniju, te da, prema riječima europskog parlamentarca Ladislava Ilčića, hrvatska politika prema BiH mora biti zajednička politika sa zajedničkim stajalištima o pitanju Izbornog zakona, ali i općeg položaja BiH: „Mi ne možemo biti zadovoljni samo nekakvim spominjanjem konstitutivnosti u nekakvom europskom dokumentu. Mi se moramo izboriti kao Hrvatska, kao članica EU-a, za bolji položaj Hrvata“.

„U Bosni i Hercegovini nije postignut značajniji napredak. Vidimo da je zemlju preuzela korupcija, vodeće stranke žive od nje“, naveo je Hermann Tertsch, zastupnik iz Španjolske.

Smatra se da neke od država EU-a skeptično gledaju na proširenje Unije te da u ovim razlozima pronalaze ujedno i izlike za ostvarenje BiH ka Europi.

federalna.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas