Elektroprivreda HZ HB: 81 milijun KM gubitka zbog loših hidroloških prilika

Elektroprivreda Hrvatske zajednice-Herceg Bosne d.d. Mostar okončala je 2022. godinu s gubitkom od približno 81 milijun KM, pokazuje financijski izvještaj objavljen na stranicama ovoga poduzeća i na sarajevskoj burzi.

Nakon dobiti od oko 43 milijuna KM ostvarene u 2021. godini, ovo je značajno pogoršanje financijskog rezultata na koji su najviše utjecale loše hidrološke prilike, zbog kojih je trpjela proizvodnja koja inače u cijelosti počiva na obnovljivim izvorima energije, prije svega na hidroelektranama.

Uslijed toga, Elektroprivreda Hrvatske zajednice-Herceg Bosne morala je uvoziti više električne energije čija je cijena lani na svjetskom tržištu vrtoglavo porasla.

To je vidljivo po ukupnim prihodima koji su smanjeni za oko 75 milijuna KM, sa 496,5 milijuna KM u 2021. na 421,2 milijuna KM u 2022. godini.

Istovremeno, ukupni rashodi povećani su na 502,4 milijuna KM, nakon 453,5 milijuna KM ostvarenih godinu ranije. Najveću stavku u povećanim rashodima čini nabavna vrijednost prodate robe – 184,3 milijuna KM, naspram 115,4 milijuna KM u 2021. godini.

Poduzeće je na kraju 2022. godine zapošljavalo 2.283 radnika.

Indikator.ba

Objava Elektroprivreda HZ HB: 81 milijun KM gubitka zbog loših hidroloških prilika pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas