Dva helikoptera Helikopterskog servisa RS-a gase požar kod Jablanice

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletila su iz Banja Luke i uputila se na područje općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa – planina Čvrsnica.

Jedan helikopter izvršit će izviđanje, a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara. Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi s gašenjem požara u 18.30 sati.

U skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 2001. godine koji je zaključen u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanju helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području općine Jablanica.

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.

Na taj zahtjev je u veoma kratkom roku odgovoreno pozitivno, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

  'Crvena jabuka' otvara zabavni program mostarskog Adventa (VIDEO)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi