More

  Dva helikoptera Helikopterskog servisa RS-a gase požar kod Jablanice

  Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletila su iz Banja Luke i uputila se na područje općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa – planina Čvrsnica.

  Jedan helikopter izvršit će izviđanje, a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara. Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

  Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi s gašenjem požara u 18.30 sati.

  U skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 2001. godine koji je zaključen u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanju helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području općine Jablanica.

  Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.

  Na taj zahtjev je u veoma kratkom roku odgovoreno pozitivno, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

  najnovije

  spot_img