Domovima zdravlja još 3 miliona KM

  Na današnjoj, 143. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dala je saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2021. godinu. Istaknuto je kako će sredstva prenesena iz ranijeg perioda u iznosu od 3.000.000,00 KM biti transferirana ugovornim domovima zdravlja za finansiranje zdravstvenih usluga liječenja osiguranika oboljelih od COVID-19.

  Razmatrajući aktuelnu pogoršanu epidemiološku situaciju, uoči današnjeg sastanka kantonalnih premijera s čelnicima Vlade FBiH, istaknut je stav kako je, u cilju zaustavljanja ubrzanog širenja korona virusa, potrebno za cijeli prostor Federacije, pa i države, jednoobrazno urediti kretanje ljudi i roba. Također je naglašeno kako bi na isti način trebalo urediti i rad svih ugostiteljskih objekata, dok bi pitanja školstva, kulturnih i drugih sadržaja uređivali kantoni i jedinice lokalne samouprave u skladu sa epidemiološkom situacijom. Vlada je ponovno pozvala na dosljedno poštivanje svih mjera koje su na snazi.

  Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNK koji je upućen u dalju skupštinsku proceduru.

  Usvojen je Akcijski plan HNK za provedbu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima BiH (2020.-2023.). Opći cilj Strategije je osigurati stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovanje ljudima, putem jačanja sistema prevencije, gonjenja počinitelja krivičnih djela povezanih s trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama, osobito ranjivim grupama, funkcionalnim povezivanjem i izgradnjom kapaciteta svih nadležnih institucija i organizacija.

  Vlada je, također, usvojila tekst Lokalnog plana akcije u oblasti invaliditeta u HNK (2021.-2022.). Lokalni plan akcije je strateški dokument koji povezuje konkretne mjere i akcije koje treba preduzeti kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na potrebe osoba s invaliditetom i osiguralo provedbu prava osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici.

  Vlada je dala saglasnost na Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Ustanove „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“ Stolac za proteklu, te Plan rada za tekuću godinu.

  PROČITAJ:   Mostar rješava goruća pitanja, evo šta će biti sa ruševinama

  Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Vlada je odobrila i utrošak 110.000 KM za provedbu proljetne i jesenje faze obavezne sistematske deratizacije na području HNK.

  Iz područja djelovanja Ministarstva saobraćaja i veza – Uprave, Vlada je odobrila utrošak 1.500.000,00 KM za redovno zimsko i ljetno održavanje cesta. Također, odobren je utrošak 4.746.707,00 KM za projekte koji su planirani i započeti u prošloj godini, te za pojačano investicijsko održavanje i duge projekte iz 2021. godine.

  Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja u HNK, Vlada je usvojila niz odluka o dodjelama koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije.

  Također, Vlada je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donijela Odluku o dodjeli koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području općine Jablanica po samoinicijativnoj ponudi.

  Vezano za rad Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je usvojila Odluku o povećanju prihoda i rashoda u Budžetu za 2021. godinu na poziciji izdataka iz namjenskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo.

  Također, usvojen je Izvještaj Centralne popisne komisije o izvršenom popisu osnovnih sredstava, obaveza i potraživanja Budžeta HNK sa stanjem na 31. decembra 2020. godine.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?