More
  VijestiDodatna novčana sredstva domovima zdravlja u HNŽ-u

  Dodatna novčana sredstva domovima zdravlja u HNŽ-u

  U Mostaru je u tijeku izvanredna sjednica na kojoj bi se trebale usvojiti izmjene i dopune financijskoga plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a kojim se dodatnih tri milijuna maraka planira raspodijeliti domovima zdravlja na području te županije. 

  – Ta tri milijuna maraka su ostala neutrošena iz prošle godine i nakon završnog računa Vlada i Zavod su predložili Skupštini da se  izmjenama i dopunama rasporede prema domovima zdravlja, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u županiji – izjavio je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago uoči sjednice.

  Po njegovim riječima, informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNŽ-u nije nimalo dobra.

  – Nakon informacija Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva obrazovanja i MUP-a u kojima su izneseni osnovni problemi, očekujemo donošenje određenih zaključaka kojima ćemo obvezati različite organe, od jedinica lokalne samouprave do organa HNŽ-a, prije svega, u boljoj kontroli propisanih epidemioloških mjera – ustvrdio je Špago.

  Naglasio je kako će obvezati Vladu i druge institucije, da u skladu s mogućnostima, iznađu sredstva za pomoć zdravstvenim ustanova u smislu snošenja dijela troškova jer su te ustanove, kako kaže, izložene dodatnim troškovima za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom.

  Uz to, naveo je kako će županijska skupština uputiti zahtjev Vladi FBiH  da sredstva koja su namijenjena u njezinom proračunu za zdravstvene ustanove, budu što prije operativna, i to ne samo za kliničke centre, nego i druge zdravstvene ustanove na području FBiH, a koje nisu bile sufinancirane iz federalnog proračuna.

  Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a također je istaknuo kako je primjetan veliki broj zaraženih, isključivo zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.  

  Kazao je kako će se razmotriti i mogućnost strožih sankcije za nepoštivanje epidemioloških mjera  jer je to, naglašava, jedini način da se koronavirus stavi pod kontrolu.

  Epidemiolog Nermin Avdići, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a  smatra kako je epidemiološka situacija u HNŽ-u zabrinjavajuća zbog čega, po njegovom mišljenju, treba razmotriti sve sadašnje mjere i njihovo moguće pojačanje kako bi se smanjio broj oboljelih.

  –  Nažalost, mi zdravstveni radnici gledamo samo zdravstvenu stranu. Ja bih volio da su mjere još strožije no, ipak, prepuštamo ekonomistima da kažu do koje mjere smijemo ići u restrikcijama – kazao je Avdić.

   Po njegovim riječima, incidencija u HNŽ-u je i dalje najveća u Federaciji, a u Mostaru prelazi već 1.000 na 100.000 stanovnika, što je izuzetno visoko.

  Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a također smatra kako se dosadašnje mjere ne poštuju zato što, kako kaže, slabo funkcioniraju inspekcijske službe.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img