back to top

DOBRO vam oblačno i razmjerno toplo jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura zraka je 9 stupnjeva C, ne puše vjetar, nebo nad duvanjskim krajem prekriveno je sivim oblacima, a sunce se još ne pojavljuje, spava.

Ugodan vam i blagoslovljen novi dana, nakon jučerašnjeg vedrog i sunčanog, ponovno oblačan, ali i neuobičajeno topao za ovo doba godine. Vrijeme je ovo uvijek bilo u duvanjskom kraju svinjokolje, vrijeme kad je mrzlo, kada je hladnoća za nokte zalazila. A doznajemo da se po duvanjskim selima počinju klat svinje, ali se odgađa što je više moguće, jer još muha ima, a kažu dok ima muha i mušica nije dobro svinje klati. Neki ne mogu čekati, pa po onoj duvanjskoj:” Spasit ću i sebe i gudina, niti ima on što više jesti, a bome ni ja!” Svejedno, primjetno je da je sve manje svinjokolje, iako barem nama Europa ništa ne propisuje glede toga, a nema ni afričke svinjske kuge, kod nas je zdravo i čisto. I neka tako ostane!

Za razliku od nekih prošlih godine, posebice davnih, sada malo koje domaćinstvo goji svinje, uglavnom to rade na farmama-i goje ih i kolju, obrađuju za paciranje i sušenje, ali ima i u PC i svježe, i suha, pa tko ima novaca ne želi se još oko svinja mučiti, kad na farmama bude jeftinije i sve gotovo. Eto, jutros nas baci na svinjokolju, jer čim prođu Svisveti dođe vrijeme od toga, prvo u Kupresu, pa Šuici, pa sve južnije.

Sve što budete danas radili, čime se bavili, o čemu razmišljali, neka bude s ljubavlju u srcu, mirom u duši, spremnošću pomoći drugima, što je mnogo bolje nego da trebate pomoć, s osmijehom na usnama i uz zahvalnost Bogu na novom danu-velikom daru, širite radost i dobre vibracije svuda oko sebe!

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Popularno danas