More
  VijestiDiplomirala prva generacija zajedničkog studija SUM-a i Sveučilišta 'Matej Bel'

  Diplomirala prva generacija zajedničkog studija SUM-a i Sveučilišta ‘Matej Bel’

  Završnim obranama diplomskih radova petero studenata s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) okončalo je prvi ciklus zajedničkog diplomskog studija politologije koji izvode Filozofski fakultet SUM-a i Fakultet političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta “Matej Bel” iz Banske Bystrice.

  Obrani su uz domaće nastavnike i mentore nazočili i profesori iz Slovačke, dekan Fakulteta političkih znanosti i međunarodnih odnosa Branislav Kovačik i profesori Peter Smeriga i David Kollar, priopćeno je s Filozofskog fakulteta SUM-a.

  Dekan Kovačik istaknuo je kako su ova dva fakulteta uspješno realizirala završni dio jedinstvenog projekta internacionalizacije sveučilišnih studija na studijskom programu političkih znanosti.

  “Uspješna obrana diplomskih radova polaznika ovog projekta bila je kulminacija njihovog dvogodišnjeg intenzivnog studija na dva partnerska sveučilišta. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da su svi polaznici ovog programa uspješno okončali studij. Vjerujem da su uspješni diplomandi najbolji dokaz kvalitete i smislenosti ove međusobne suradnje. Nema sumnje da ova vrsta zajedničkog projekta predstavlja najbolju perspektivu za buduće studente diplomskih studija naših fakulteta”, kazao je Kovačik.

  Pročelnik Studija politologije mostarskog Filozofskog fakulteta Dražen Barbarić istaknuo je kako su iskustva više nego zadovoljavajuća.

  “Cijeli proces upravljanja organizacijom i provođenjem zajedničkog studija rezultirao je značajnom količinom znanja na području internacionalizacije naših studijskih programa kao i usklađivanja s partnerskim institucijama. Pozitivna iskustva navedenog studija mogu se pretočiti u nove oblike sličnih studija na međunarodnoj razini, a na tom planu su već ostvareni ozbiljni inicijalni kontakti”, kazao je Barbarić.

  Magistrica politologije Ivana Vasilj istaknula je kako joj je studiranje na slovačkom sveučilištu bilo drugačije iskustvo, ali brzo se prilagodila dinamici rada na stranom jeziku.

  “Imali smo priliku putovati zemljom i upoznati se s novom kulturom. Velika je susretljivost domaćina prema stranim studentima. Jako smo zahvalni što nam se ukazala ova prilika, a posebno smo zahvalni profesorima i fakultetskom osoblju na oba fakulteta što su nam omogućili i olakšali ovo iskustvo”, kazala je Vasilj.

  Magistrica politologije Ana Sušac naglasila je kako su joj mogućnost stalnog učenja, napredovanja i poticanja kritičkog promišljanja razlozi zbog kojih se nije pokajala što je upisala politologiju, a mogućnost studiranja u Slovačkoj još je jedna prilika koja joj je upotpunila cijelu priču.

  “Zadovoljstvo je biti dijelom prve generacije studenata politologije koja je imala priliku dva semestra boraviti u Banskoj Bystrici, što mi je značilo u pogledu stjecanja novih znanja, iskustava kao i usavršavanja stranog jezika. Njihova nazočnost na obrani naših diplomskih radova ostaje kao lijepa uspomena na završetku studija”, objasnila je Sušac.

  Zajednički diplomski studij politologije financira Ministarstvo obrazovanja Republike Slovačke, a cilj je internacionalizacija visokog školstva. Upisuje se do pet studenata na oba fakulteta, a svaki je student dužan provesti dva semestra (3. i 4.) na nematičnom fakultetu.

  Studij će biti nastavljen i dostupan novim generacijama koje budu upisivale diplomski Studij politologije na Filozofskom fakultetu SUM-a.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img